Megállapodhatott az EU az orosz olaj árplafonjáról: 60 dollár

Megállapodhatott az EU az orosz olaj árplafonjáról: 60 dollár

Képünk illusztráció! (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A New York Times információ szerint az Európai Unió diplomatái pénteken megállapodtak abban, hogy hordónként 60 dollárban határozzák meg az orosz olajszállítmányok legmagasabb árát. Az amerikai lap Andrzej Sados lengyelor diplomatára, valamint más névtelen forrásokra hivatkozik. A G7-ek és szövetségeseik által kidolgozott ársapka célja, hogy korlátozza Oroszország bevételeit, és egyúttal elkerülje a globális olajsokkot.

A lap szerint a hivatalos bejelentés vasárnapra várható.

Az ársapkáról folytatott brüsszeli tárgyalások több mint egy héten át tartottak. Az orosz olajimport túlnyomó többségére vonatkozó uniós embargó várhatóan december 5-én lép életbe, és az ár a régión kívüli vásárlókra is vonatkozna. Egyébként a 60 dolláros hordónkénti árplafon valamivel alacsonyabb, mint amennyit az orosz olaj nagy vásárlói, például Kína és India jelenleg fizetnek.

Az EU diplomatái megállapodtak abban is, hogy a hétvégén újabb szankciókról fognak tárgyalni, melyeket az orosz gazdaságra és befolyásos személyekre vetnének ki. Ez az ígéret kulcsfontosságú volt az árplafonról szóló megállapodás megkötéséhez, mivel több keményvonalas, Ukrajna-barát európai ország, élükön Lengyelországgal, úgy látja, hogy az árplafon nem eléggé károsítja Oroszország exportbevételeit.

Az ársapkát a tervek szerint „puha eszközökkel” fogják betartatni. Az elképzelés értelmében a vevők továbbra is vásárolhatnak orosz nyersolajat, feltéve, hogy a megállapított maximális árnál kevesebbet fizetnek. A terv az árplafon bevezetésének és betartatásának terhét azokra a vállalkozásokra hárítja, amelyek segítenek az olaj értékesítésében: a globális hajózási és biztosítótársaságokra, amelyek többnyire európai székhelyűek. Az európai tengeri vállalkozások, például a tartályhajókat üzemeltető cégek és a biztosítótársaságok csak akkor segíthetik elő az orosz nyersolaj szállítását a blokkon kívülre, ha a szállítmányok megfelelnek az árplafonnak. Más szóval, ezeknek a vállalatoknak kell biztosítaniuk, hogy az általuk szállított vagy biztosított orosz olajat a megfelelő áron adták el; ellenkező esetben felelősségre vonhatók a szankciók megsértéséért.

Oroszország többször is kijelentette, hogy ha lesz ársapka, ő nem hajlandó olajat értékesíteni azoknak az országoknak, akik ezt bevezették. A Nemzetközi Pénzügyi Intézet tengerészeti adatai és elemzése szerint azonban az országból orosz olajat szállító tartályhajók mintegy 55 százaléka görög tulajdonban van, és e szállítmányok fő biztosítói az Európai Unióban és Nagy-Britanniában székelnek. A teljes orosz olajexport alternatív szolgáltatókra való átállítása sokba kerülne és kevéssé lenne biztonságos a vevők számára.

Címkék: olajár, árplafon