Megérkeztek a WHO „vírusvadászai” Vuhanba, de két szakértőt még nem engedtek be

Megérkeztek a WHO „vírusvadászai” Vuhanba, de két szakértőt még nem engedtek be

Koronavírus-vizsgálathoz állnak sorban emberek a Pekinget körülölelő észak-kínai Hopej tartomány székhelyén, Sicsiacsuangban 2021. január 12-én. Az új vírusfertőzöttek viszonylag nagy száma miatt Sicsiacsuangot és a tartomány másik nagyvárosát, Hszingtajt lezárták a hatóságok. MTI/AP/Hszinhua/Mu Jü

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtökön nyolc hónap után az első koronavírus-elhunytról jelentettek Kínában, ahol drákói intézkedésekkel próbálják felszámolni a néhány napja felderített új járványgócot. Eközben megérkezett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői csapata Vuhanba, hogy felderítse a vírus eredetét. 

Tíz hónapja nem találtak akkora járványgócot Kínában, mint a napokban. A Pekinget körülölelő Hopej tartománybeli Sicsiacsuangban, a tartomány 11 millió lakost számláló székhelyén, később pedig a csaknem 8 milliós Hszingtajban majd Langfangban bukkant fel a vírus. Január 2-án fedezték fel az első új esetet, melyet a következő napokban egyre több új fertőzés követett.

A Kínában szokásos módon nagy átfogó tesztelés kezdődött, a nemzeti egészségügyi bizottság csütörtöki jelentése szerint az előző napon már 124 új, belföldi fertőzésből eredő Covid–19-es esetet regisztráltak: 81-et Hopej, 43-at pedig az északkeleti Hejlungcsiang tartományban. A külföldről érkező fertőzöttekkel együtt a szerdai napi esetszám 138 volt, ami a legmagasabb tavaly március óta. Ugyanazon a napon további 78 panaszmentes vírushordozót is azonosítottak. 

Csütörtökön koronavírus okozta betegségben hunyt el egy kínai állampolgár Hopej tartományban, erre már nyolc hónapja, 2020 május közepe óta nem volt példa az országban – írja a The Guardian.

Hopej tartományban már három várost zártak le a vírus terjedésének megfékezésére, a városok lakói csak indokolt esetben hagyhatják el lakhelyeiket, a buszok és vonatok közlekedését felfüggesztették, a tanítás pedig online zajlik. Komoly terjedésre számíthatnak a kínai hatóságok, mert megkezdték egy izolációs kórtermi részleg építését Sicsiacsuangban. 

Mindeközben hónapok óta tartó egyeztetéseket követően, egy hét csúszással megérkezett Vuhanba a WHO szakértő-delegációja, amely a vírus eredetét hivatott kutatni. Választ keresnek egyebek mellett arra, hogy milyen úton terjedhetett emberre a feltételezések szerint denevérektől származó vírus. A szakértők kutatóintézetek, kórházak dolgozóival készítenek interjúkat, és felkeresik azt a piacot is, ahol először feltűnt a kórokozó.

Vizsgálataikhoz a kínai hatóságok biztosítanak majd mintákat és adatokat. Eredetileg már a múlt héten elutaztak volna Kínába, ám Peking akkor még megtagadta a szükséges engedélyek kibocsátását, emiatt csalódottságát fejezte ki Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója. 

A kutatócsoport tagjai Szingapúron át repültek a koronavírus-járvány legelső, ismert gócpontjának számító Vuhanba, ahol először kéthetes karanténba kell vonulniuk, mielőtt munkához láthatnak. 

Bár a kínai sajtó széles körben beszámolt a szakértők megérkezéséről, a WHO a Twitteren közölte: a kutatócsoport két tagja még Szingapúrban van, ahol további vírusteszteknek vetik őket alá, miután a tranzitálásuk során elvégzett vértesztjük kimutatta a koronavírus-antitestek jelenlétét. Jóllehet a korábbi sajtóhírek tíz főről szóltak, a WHO bejegyzése már 15 szakértőt említett, megerősítve, hogy tizenhárman megérkeztek Vuhanba. 

A WHO már tavaly februárban és júliusban is küldött szakértőket Kínába hasonló céllal, ám a látogatások eredményeiről nem született érdemi közlés. 

A kínai híradások továbbra is azt a narratívát támogatják, hogy a koronavírus már vuhani megjelenése előtt is jelen volt más országokban, és valószínűleg fagyasztott élelmiszerekkel került Kínába. Való igaz, Spanyolországban már 2019 márciusi szennyvízmintákban is kimutatták a koronavírus jelenlétét.

A pekingi kormány a február 12-én kezdődő holdújév előtt szeretne 50 millió embert beoltatni. Mindeközben kiderült, hogy az egyik kínai oltóanyag csak 50,38 százalékos hatékonyságú, ezt a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcinájáról, a CoronaVacról állítják a brazilok. A CoronaVac klinikai tesztelésének jelenleg is folyó harmadik szakaszában Brazília mellett Törökország és Indonézia is részt vesz. Decemberben a török hatóságok egy részleges vizsgálatból 90 százalék feletti hatékonysági rátát állapítottak meg, Indonéziában 65,3 százalékosnak mondták az oltóanyag hatékonyságát.