Meghalt, majd nagy fölénnyel megnyerte a választást

Meghalt, majd nagy fölénnyel megnyerte a választást

Választópolgár szavaz Csíkszereda 21-es szavazókörzetében 2020 szeptember 27-én (Fotó: MTI/Veres Nándor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szokatlan dolog történt vasárnap Romániában a helyhatósági választásokon az Olt megyei Deveselu községben: a hivatalban lévő polgármester harmadszor is elindult a választásokon és simán nyert. Ez persze még nem szokatlan, de az igen, hogy a település vezetőjét, az 57 esztendős Ion Alimant szeptember negyedikén koronavírus-fertőzéssel diagnosztizálták, és az állapota folyamatosan romlott. Kórházba került, majd tíz nappal a választások előtt elhunyt. A szavazólapokat viszont már kinyomtatták, így a neve rajta maradt, és vasárnap nagy többséggel nyert. A település egyébként arról híres Romániában, hogy oda telepítette a NATO az egyik kelet-európai rakétaelhárító bázisát.

A Digi24 hírtévének nyilatkozó helyiek azt mondták: jó ember volt a polgármester, az iránta érzett tiszteletből szavaztak rá, mert sokat tett a községért. A volt településvezető egyébként nagyon nyert: az 1600 leadott szavazatból 1020-an rá pecsételtek, de hiába, a választást meg kell ismételni. 

A Dolj megyei Sadova községben a választást követő éjszakán halt meg a győztes jelölt: a harmadszor újraválasztott polgármester az Agerpress híre szerint szívinfarktust kapott és nem tudták újraéleszteni.

Érdekes eset történt Bukarestben is: az ötödik kerületben megválasztottak egy olyan politikust, aki első fokon nyolc év letöltendő börtönbüntetést kapott hivatali visszaélés miatt. Cristian Popescu-Piedone egy másik fővárosi kerületet, a negyediket vezette a Colectiv-diszkótűz idején (az öt évvel ezelőtti tragédiának 64 halálos áldozata volt), és amiatt ítélték el, hogy a szórakozóhelynek jogtalanul adott ki működési engedélyt. Úgy látszik, ez nem zavarta a szomszéd kerület szavazópolgárait, de a törvényszék még közbeszólhat: alig három nappal a szavazás után, vagyis szerdán ítélet várható másodfokon, és ha helybenhagyják az első fokú döntést, az újdonsült polgármesternek börtönbe kell vonulnia. 

Címkék: Románia