Meghalt Mihail Gorbacsov

Meghalt Mihail Gorbacsov

Mihail Gorbacsov, az egykori Szovjetunió utolsó elnöke a Gorbacsov Alapítvány által megjelentetett életrajzi könyvének a bemutatóján Moszkvában 2016. február 29-én. (MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orosz hírcsatornák információi szerint a Szovjetunió utolsó vezetője 91 éves korában egy moszkvai kórházban hunyt el. Gorbacsov 1985-től az SZKP főtitkára, majd a Szovjetunió elnöke volt. Reformkísérletei hatására ért véget a hidegháború, majd a kommunista rendszer is megbukott. 1990-ben Nobel-békedíjjal tüntették ki, mivel elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy a hidegháború időszaka és a Szovjetunió szétesése vérontás nélkül zajlott le. Ez egyebek mellett azért történhetett békés úton, mert Gorbacsov fegyverzetcsökkentési megállapodásokat kötött az Egyesült Államokkal és partnerségre törekedett a nyugati hatalmakkal. Az Európát évtizedekig kettéosztó vasfüggöny felszámolásában szintén fontos szerepe volt.

A híradások szerint a volt szovjet vezető hosszas betegeskedés után halt meg.

Címkék: Mihail Gorbacsov