Mindennaposak a tálibok által elkövetett gyilkosságok a Pandzssir-völgyben

Mindennaposak a tálibok által elkövetett gyilkosságok a Pandzssir-völgyben

Ahmad Maszúdhoz, a tálibellenes küzdelem vezéralakjának, Ahmad Sah Maszúdnak a fiához hűséges katonák az Afganisztán északkeleti részén fekvő Pandzssir-völgyben 2021. augusztus 25-én (Fotó: MTI/AP/Dzsalaluddin Szekandar)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mindenféle ígérgetésük dacára a tálibok csak tálibok maradtak, és nem törődnek semmiféle emberi jogi normával, illetve a legelemibb morális törvényekkel sem. A BBC bizonyítékai szerint az utolsó afgán tartományként elfoglalt Pandzssir-völgyben (Panjshir) már legalább húsz civilt legyilkoltak a tálib harcosok, írja a 444.

A BBC birtokába került például egy videofelvétel, amelyen a tálibok egy férfit végeznek ki az út szélén. A helyiek szerint a férfi civil volt. Egy másik áldozatnak az volt a bűne, hogy trafikjában mobil SIM-kártyákat adott el a Pandzssir-völgyet korábban védő ellenállóknak. A férfit megkínozták, és kidobták egy kocsiból a holttestét.

A Pandzssir-völgyben elvileg még mindig vannak a táliboknak ellenálló csapatok, amelyek részben a korábbi afgán kormányhadsereg megmaradt tagjaiból állnak. A pillanatnyi helyzetet azonban nehéz átlátni, minthogy a völgy és a külvilág között szinte teljesen megszűnt a kommunikáció. Sokan már a völgyből is menekülnek, és nyilvánvalóak az ellátási nehézségek.