Moszkva szerint nem nevezhetik őket tekintélyelvű rezsimnek

Moszkva szerint nem nevezhetik őket tekintélyelvű rezsimnek

Vlagyimir Putyin orosz elnök a nemzethez intézett televíziós beszéde közben az alkotmánymódosításról tartott oroszországi népszavazás hivatalos dátuma elõtti napon a Tveri régióban lévõ Rzsev város háborús emlékmûvénél 2020. június 30-án (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Mihail Klimentyev)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem ért egyet a Kreml Josep Borrell európai uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselővel, aki tekintélyelvű rezsimnek minősítette Oroszországot és Kínát. Erről Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő nyilatkozott újságíróknak szerdán az orosz fővárosban.

Peszkov Borrellnek azt a kijelentését kommentálta, amely szerint „két tekintélyelvű rendszer erős szövetséget hozhat létre”. Az uniós tisztségviselő figyelmeztetése azután hangzott el, hogy Kína támogatásáról biztosította Oroszországnak az Egyesült Államokkal és a NATO-val szemben támasztott biztonsági garanciaigényeit.

– Mindenekelőtt egyáltalán nem értünk egyet azzal az értékeléssel, hogy tekintélyelvű rezsimekről van szó – szögezte le Peszkov, hozzátéve azt is, „nem gondoljuk, hogy az Európai Uniónak joga lenne ilyen értékelést adni az Oroszországi Föderációról vagy a Kínai Népköztársaságról”. A szóvivő érvelése szerint Oroszország és Kína egyaránt nagy, szuverén ország, saját politikai rendszerrel és saját államszerkezeti rendszerrel.

Azt is kiemelte, hogy Moszkva tiszteletben tartja más államok rendszerét, nem avatkozik a belügyeikbe, és joggal várja el másoktól ugyanezt a tiszteletet. Úgy vélekedett, hogy Borrell kijelentései nem illeszkednek ebbe a logikába.

(MTI)