Moszkva visszarendel egyes katonai egységeket az ukrán határról

Moszkva visszarendel egyes katonai egységeket az ukrán határról

A Maxar Technologies által közreadott műholdfelvétel harckocsikról egy lőtéren az oroszországi Voronyezs közelében lévő Pogonovóban 2022. január 26-án (Fotó: MTI/AP/Maxar Technologies)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Moszkva visszarendel egyes, hadgyakorlaton lévő katonai egységeket oroszországi állomáshelyükre – közölte szerdán délelőtt a Kreml. A védelmi minisztérium tagadja, hogy Ukrajna elleni invázió céljából vont volna össze erőket az ukrán határ közelében. Olaf Scholz német kancellár szerda délelőtt érkezett meg Moszkvába, ahol Vladimir Putin orosz elnökkel tárgyal.

Megkezdték a felkészülést az állomáshelyükre történő visszatérésre az orosz déli és nyugati katonai körzet azon csapatai, amelyek részvétele véget ért az Oroszország területén zajló hadgyakorlaton – jelentette be Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője kedden Moszkvában. Ugyanekkor megérkezett Moszkvába Olaf Scholz német kancellár.

Az első vasúti szerelvények és teherautó-konvojok még kedden elindulnak a helyőrségek felé. A bejelentésre a rubel árfolyama erősödni kezdett. Az elmúlt hetekben több NATO-ország azzal vádolta Moszkvát, hogy az Ukrajna elleni invázió céljából vont össze erőket az ukrán határ közelében, amit az orosz fél valótlan állításnak mintősített.

E hét elejére vált igazán szorossá az orosz katonai gyűrű Ukrajna körül – írja elemzésében a 444.hu. A két ország határának orosz oldalára már október óta telepítettek katonákat, ahogy a 2014-ben elfoglalt Krím-félszigetre is. Ezen egységek közül jó néhány azóta még közelebb ment a határvidékhez.

Fehéroroszországban elkezdődött egy orosz hadgyakorlat, Ukrajna északi határának közelében. A héten a Fekete-tengeren is hadgyakorlatba kezdett az orosz flotta, és ezzel elvágták a tengertől Ukrajna két legjelentősebb kereskedelmi kikötőjét, Mariupolt és Odesszát a következő néhány napra. Ukrajna külkereskedelmének több mint kétharmadát intézi normális esetben ezekből a kikötőkből. Az amerikai kormány szerint összesen 130 ezer orosz katona van Ukrajna közelében. A britek szerint az orosz hadsereg 60 százalékát vonultatták fel.

Közben a német kancellár, Olaf Scholz megérkezett Moszkvába szerda délelőtt. A német közmédia tudósítása szerint az orosz elnökkel való tárgyalás során Olaf Scholz kísérletet tenne a helyzet rendezésére.

Annalena Baerbock német külügyminiszter a találkozó előtt megerősítette: Németország az orosz csapatok ukrán határról történő kivonását követi, és hangsúlyozta: Oroszország felelőssége, hogy a konfliktus ne eszkalálódjon tovább.