Nagy-Britannia nem vet véget a szankcióknak addig, amíg Oroszország kártérítést nem fizet az ukránoknak

Nagy-Britannia nem vet véget a szankcióknak addig, amíg Oroszország kártérítést nem fizet az ukránoknak

Képünk csak illusztráció. Ukrajnai háború. A lebombázott épület eredetileg egy iskola volt (Fotó: Ratynskiy Vyacheslav / UNIAN)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A brit kormány által hétfőn beterjesztett törvénytervezet szerint Nagy-Britannia mindaddig érvényben tarthatja Oroszország ellen elrendelt szankcióit, amíg Moszkva nem fizet jóvátételt Ukrajnának a háborús károkért. A tervezett jogszabály lehetővé teszi azt is, hogy a Nagy-Britanniában zárolt orosz vagyoneszközök tulajdonosai felajánlhassák erre a célra befagyasztott vagyonukat.

A minisztérium hangsúlyozza: a London által zárolt orosz vagyonok tulajdonosait nem kényszerítik arra, hogy vagyonukat felajánlják az Ukrajnának fizetendő kártérítésre, ugyanakkor nem számíthatnak az ellenük hozott brit szankciók enyhítésére sem, ha ezt megteszik. Önkéntesen vállalható adományozásról van szó, amelynek alapján a szankcionált egyének kérhetik zárolt vagyonuk felszabadítását az ukrajnai újjáépítés támogatásának kifejezett céljával – fogalmaz hétfői tájékoztatásában a londoni külügyminisztérium. A tárca közlése szerint „megfelelő időben” döntés születik az így keletkező adományok elosztásának pontos mechanizmusáról.

A minisztérium ismertetése szerint készül egy olyan külön törvénytervezet is, amelynek alapján mindazoknak, akik Nagy-Britanniában az orosz jegybank, az orosz pénzügyminisztérium vagy az orosz nemzeti vagyonalap nevében vagy megbízásából vagyoneszközöket tárolnak vagy kezelnek, erről kötelezően értesíteniük kell a brit pénzügyminisztériumot. Ennek elmulasztása további pénzügyi jellegű büntetőintézkedésekhez, illetve az érintett vagyoneszközök elkobzásához vezethet. Az intézkedéssel a brit kormány átfogó képet alkothat a három orosz intézmény Nagy-Britanniában tárolt vagyoneszközeinek értékéről és jellegéről, ez pedig lehetővé teszi, hogy a pénzügyminisztérium nyomon követhesse a pénzügyi szankciók betartását, illetve az elkerülésükre tett kísérleteket – áll a brit külügyi tárca hétfői tájékoztatásában.

A törvénytervezet-csomag lehetővé teszi a brit kormánynak az Oroszországgal szembeni szankciók érvényben tartását is mindaddig, amíg Moszkva nem fizet jóvátételt Ukrajnának a háborús károkért. A londoni külügyminisztérium hétfői tájékoztatása szerint ez annak révén válik lehetségessé, hogy a tervezet módosítja a szankciók célját: az új jogszabály szövegezése alapján ugyanis a szankciókat kifejezetten annak előmozdítására is fel lehet használni, hogy Oroszország kártalanítást fizessen Ukrajnának.

A feltörekvő európai gazdaságok támogatására 1991-ben életre hívott londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) nemrégiben ismertetett – a háborús károk figyelembevételével készült – becslése szerint az ukrajnai újjáépítés költsége meghaladhatja a 410 milliárd dollárt. Az EBRD jelezte: várhatóan tőkeemelést kér az idén a részvényes országoktól annak érdekében, hogy hozzájárulhasson a ukrajnai újjáépítés finanszírozásához.

(MTI)