Nagy-Britanniában elkezdett csökkenni az új fertőzések száma, a halálos áldozatoké pedig végig alacsony maradt

Nagy-Britanniában elkezdett csökkenni az új fertőzések száma, a halálos áldozatoké pedig végig alacsony maradt

Felveszik egy fiatal férfi adatait, mielőtt beoltják a koronavírus elleni vakcinával a londoni Twickenham rögbistadion előtt 2021. május 31-én (Fotó: MTI/EPA/Andy Rain)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az oltás életet meg. Rengeteget. Ez az Egyesült Királyságban leszálló ágba került járványhullám legfontosabb tapasztalata.

A pénteken ismertetett adatok alapján egy hét alatt több mint 15 ezerrel csökkent a naponta újonnan azonosított koronavírus-fertőződések száma Nagy-Britanniában. Szakértők egyelőre óvatosan nyilatkoznak arról, hogy az ország túljutott-e a harmadik járványhullám tetőzésén. A brit egészségügyi minisztérium péntek esti ismertetése szerint az elmúlt 24 órában országszerte 36 389 koronavírus-szűrés eredménye lett pozitív.

Múlt pénteken ennél 15 481-gyel több, 51 870 új fertőződéses esetet azonosítottak egy nap alatt szűrővizsgálatokkal. Az egy héttel ezelőtti adat január 15. óta a legmagasabb napi fertőzési szám volt. A naponta újonnan kiszűrt nagy-britanniai koronavírus-fertőződések száma immár negyedik napja folyamatosan csökken. Más mutatók is arra utalnak, hogy elkezdődhetett a nagy-britanniai koronavírus-járvány terjedési ütemének lassulása.

A brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) legfrissebb, ugyancsak pénteken ismertetett számításai szerint az R reprodukciós ráta Angliában átlagosan 1,2 és 1,4 között van. E becslési sáv mindkét szélsőértéke változatlan az egy héttel ezelőttihez képest, és azt mutatja, hogy tíz fertőzött átlagosan 12-14 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést.

A SAGE számítási módszertana szerint azonban az újonnan bekövetkező koronavírus-fertőzések száma Angliában minden egyes nap 4 és 6 százalék közötti ütemben emelkedik az előző 24 órához képest a múlt pénteken kimutatott 4-7 százalék közötti napi fertőzésszám-emelkedés helyett. Paul Hunter, az East Anglia Egyetem mikrobiológia- és vírustan-professzora, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) koronavírus-ügyi tanácsadója ugyanakkor a BBC-nek nyilatkozva pénteken kijelentette: egyelőre óvatosan kezelné ezeket az adatokat, és nem zárja ki, hogy a jövő hét végétől - vagyis két héttel az angliai korlátozások többségének feloldása után - még elindulhat felfelé a naponta kiszűrt fertőzések száma.

A brit kormány terveinek megfelelően hétfőn megszűnt a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére elrendelt utolsó jogi korlátozások zöme Angliában. A brit egészségügyi minisztérium pénteki összesítése alapján ugyanakkor a koronavírus-fertőződésből kialakuló Covid-19 betegség okozta halálozások száma továbbra is messze elmarad az év eleji tetőzés idején mért adatoktól, mindenekelőtt a sokkal magasabb oltási aránynak köszönhetően.

A pénteki kimutatás szerint az utóbbi egy napban 64-en haltak meg Covid-19-ben országszerte. A januári tetőzés csúcsán, január 20-án 1820 halálos áldozata volt 24 óra alatt a nagy-britanniai koronavírus-járványnak. A halálos áldozatok napi száma legutóbb február 10-én haladta meg az ezret, március 23. óta egyetlen napon sem érte el a százat, június eleje óta pedig jellemzően az egy- vagy kétszámjegyű tartományban mozog, és már volt olyan nap, amikor egyetlen halálesetről sem érkezett bejelentés.

A szaktárca péntek esti adatai szerint a felnőtt brit lakosság csaknem 88 százaléka - 46,5 millió ember - már megkapta a koronavírus elleni oltás első dózisát, közülük 36,8 milliónak - 69,5 százaléknak, vagyis a felnőttek jóval több mint kétharmadának - a második oltási adagot is beadták. (MTI)