Nancy Pelosi felszólalt a tajvani parlamentben

Nancy Pelosi felszólalt a tajvani parlamentben

A tajvani külügyminisztérium által közreadott képen Joseph Vu tajvani külügyminiszter (b) üdvözli Nancy Pelosit, az amerikai képviselőház elnökét (k) a tajpeji Szungsan repülőtéren 2022. augusztus 2-án. A Peking azonnali bírálatát kiváltó látogatással Pelosi 25 év óta az első amerikai házelnök, aki hivatalos látogatás keretében Tajvanra utazott. (MTI/EPA/Tajvani külügyminisztérium)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata párti elnöke, aki hatalmas diplomáciai vihart kavart azzal, hogy kedden késő este Tajvanra érkezett, magyar idő szerint kedden éjszaka felszólalt a szigetország parlamentjében. A The Guardian beszámolója szerint Tajvant „a világ egyik legszabadabb társadalmának” nevezte, és azt mondta, hogy fokozni kívánja a parlamenti eszmecserét az Egyesült Államok és Tajvan között. Emellett arról beszélt, hogy nagy lehetőségek vannak a az Egyesült Államok és Tajvan közötti chipipari együttműködésben. Az Egyesült Államok Szenátusa nemrégiben fogadta el az úgynevezett chiptörvényt, ami a félvezetőipar támogatásáról rendelkezik. Etől azt remélik, hogy segíthet a kínai cégekkel versenyző amerikai álló vállalatokat, ezáltal véget vethet a gazdaság szinte minden területét sújtó chiphiánynak.

Magyar idő szerint korán reggel Caj Ing-ven tajvani elnök és Nancy Pelosi sajtótájékoztatót tartottak. Caj Ing-ven hálásak az Egyesült Államoknak, hogy ilyen kihívásokkal teli körülmények között is kifejezik a Tajvan iránti szolidaritásukat. Az elnök szerint szükségtelenek Kína katonai hadgyakorlatai, melyekkel a képviselőház elnökének érkezésére reagáltak. Hozzátette: Tajvan „elkötelezett a status quo fenntartása mellett”.

Pelosi pedig arról beszélt, hogy bár tiszteletben tartják Kína érdekeit, a Tajvannal való szolidaritásunk fontosabb, mint valaha. „Azt akarjuk, hogy Tajvanon mindig szabadság és biztonság legyen, ettől nem hátrálunk meg” – jegyezte meg. Hozzátette: Tajvan erőssége „a technológiai fejlődésben és a demokratikus fejlődésben rejlik”.