Negyedjére is vádat emeltek Donald Trump ellen, számára ez lehet a legsúlyosabb

Negyedjére is vádat emeltek Donald Trump ellen, számára ez lehet a legsúlyosabb

Donald Trump a Fehér Ház kertjében 2020. november 13-án (Fotó: Reuters/Carlos Barria)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vádat emeltek helyi idő szerint hétfőn Georgia államban Donald Trump volt amerikai elnök és 18 munkatársa ellen a 2020-as választások eredményének megváltoztatására irányuló kísérlet vádjával.

Az MTI beszámolója szerint a volt elnök elleni negyedik bűnvádi eljárás Georgia állam kerületi ügyészének vizsgálata nyomán és kezdeményezésére indult. A vádakat Fani Willis, Fulton megye ügyésze ismertette hétfőn késő este miután a vádesküdtszék aznap gyorsított eljárásban lezárta a tanúk meghallgatását. A 97 oldalas vádirat összesen 40 vádpontot tartalmaz, amelyek közül Donald Trump ellen 13-at sorol. A vádlottak között szerepel Rudy Giuliani, Donald Trump ügyvédje, valamint többen a volt elnök fehér házi beosztottai közül, köztük Mark Meadows, egykori kabinetfőnök.

A vádirat megfogalmazása szerint a vádlottak 2020-ban „elutasították, hogy elfogadják Trump vereségét, és tudatosan, akaratlagosan arra szövetkeztek, hogy törvénytelenül megváltoztassák a választás eredmény Trump javára”. (Valójában arról van szó, hogy 2021 első napjaiban, amikor még Trump volt az elnök, nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amelyen telefonon követelte a georgiai választás lebonyolításáért felelős főhivatalnoktól, a szintén republikánus Brad Raffenspergertől, hogy találjon annyi szavazatot, amennyivel őt hozhatják ki az állam győztesének. Brad Raffensperger ezt a kérést visszautasította.)

A mostani vádirat szerint a vádlottak szövetkezése zsarolásra is kiterjedt. A vádesküdtszék hétfőn este zárta le a tanúk meghallgatását, ami után javaslatot tett az ügyész számára, hogy tegye meg a vádemelést Georgia állam törvényeire hivatkozva a 2020-as választások eredményének megváltoztatására irányuló bűncselekmények miatt. Helyi idő szerint késő este a bírósági tárgyalóteremben a bíró is aláírta a vádesküdtszék vádemelési javaslatát, mégpedig a média nyilvánossága előtt, élő adásban, még azt megelőzően, hogy az ügyész sajtótájékoztatón ismertette volna a vádeljárás megindulását. 

Az ügyész augusztus 25-re idézte be a vádlottakat és fél éven belül szeretné a bírósági tárgyalás megkezdését. Ahogyan a korábbi ügyekben, Donald Trump ezúttal is tagadta, hogy elkövette volna ezeket a bűncselekményeket. Az újabb vádemeléssel együtt Donald Trump ellen már négy bűnvádi eljárás zajlik, kettő szövetségi szinten, egy New York államban és egy Georgia államban.

Mint korábban lapunk is írt erről, ez a vádemelés abban különbözik a Trump ellen korábban indult ügyektől, hogy itt nem a szövetségi hatóságok, hanem egy állam hatóságai indítottak eljárást. Márpedig erre akkor sem lesz befolyása Trumpnak, ha jövőre esetleg újra elnökké választják: nem állíthatja le az ellene indított eljárást, és elnöki jogkörével élve sem adhat kegyelmet magának és társainak ebben az ügyben.

Egyébként öt hónappal az előválasztások kezdete, és 15 hónappal az elnökválasztás előtt a két legesélyesebb elnökjelölt, Joe Biden jelenlegi elnök és Donald Trump a következőképpen áll: a június óta készített tizenkét nagyobb országos közvélemény-kutatásból hat Biden – 1-5 százalékpont közötti – győzelmét mutatta, míg négy döntetlen mellett csak két esetben állt volna a zászló Trumpnak.