Negyedórás koronavírus tesztet fejlesztettek ki az angolok

Negyedórás koronavírus tesztet fejlesztettek ki az angolok

Boris Johnson brti miniszterelnök látogatást tesz a nemzeti közegészségügyi és járványügyi szolgálat colindale-i laboratóriumában 2020. március 1-jén (Fotó: MTI/AP/Reuters/Henry Nicholls)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Néhány napon belül elérhetővé válik a 15 perces koronavírus teszt – idézi az Independent a brit Közegészségügyi Szolgálat (PHE) igazgatóját, Sharon Peacockot.

Meghatározott patikákban lehet majd hozzájutni a teszthez, de a jövő héten már az Amazon is kiszállítja azt a karanténban lévő és tüneteket mutató betegeknek. A brit egészségügy már több millió tesztet rendelt kedden, és további milliók megvásárlására készül.

Az újfajta teszt a terhességi teszthez hasonlít, az ujjbegyet kell megszúrni, és az így kinyert vércseppet elemezve mutatja ki a koronavírus ellen a szervezet által kitermelt antitestet.

Amennyiben az ezen a héten zajló próbák eredményesek lesznek, úgy tömegesen juttatják el a lakossághoz a tesztcsomagokat.

Az újfajta, mindössze 15 perces tesztelés jelentőségét az adja, hogy az orvosok és ápolók ennek használatával hamarabb dönthetik el, hogy szükséges-e karantén elrendelése vagy sem. Jelenleg napi 5-6000 ezer hagyományos tesztet végeznek Nagy-Britanniában, de ezt a számot négy héten belül napi 25 ezerre akarja növelni a kormány.

Peacock szerint a teszt iránt nagy érdeklődés mutatkozik Európában és Ázsiában egyaránt.