Négyre nőtt a szerdai horvátországi vihar áldozatainak száma

Négyre nőtt a szerdai horvátországi vihar áldozatainak száma

Tûzoltók távolítanak el egy parkoló autóra zuhant fát Zágrábban 2023. július 19-én, miután a heves esőzéssel érkező viharos erejû szél fákat döntött ki és háztetőket rongált meg horvát fővárosban. (MTI/AP)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Négyre nőtt a szerdai horvátországi vihar halálos áldozatainak száma, a zágrábi két áldozat mellett egy férfi a kelet-horvátországi Bród-Szávamente megyében és egy tűzoltó Vukovár-Szerémség megyében is életét vesztette – közölte a helyi polgári védelmi és katasztrófavédelmi hivatal csütörtökön.

Az MTI beszámolója szerint Szlovéniában is van egy halálos áldozata a rendkívüli időjárásnak, Bledben egy 32 éves nő halt bele sérüléseibe, miután rádőlt egy fa – jelentette az STA hírügynökség. Az ország egész területén súlyos károkat okozott a heves vihar, amely már a harmadik volt egy hét leforgása alatt. A horvát egészségügyi minisztérium adatai szerint Zágráb környékén 130 ember sérült meg, közülük 13-an súlyosan, az ország keleti, szlavóniai és szerémségi megyéiben pedig több mint ötvenen. Több mint kétezer lakó-, kereskedelmi és gazdasági épület is megrongálódott, csak Zágrábban 900, valamint több ezer gépjármű károsodott.

A tűzoltók 1507 esetben intézkedtek, a műveletekben 3865 tűzoltó és 1604 gépjármű vett részt. Damir Trut, a polgári védelmi igazgatóság vezetője részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, egyben reagált azokra a vádakra, amelyek szerint nem lépett életbe a korai figyelmeztető és válságkezelő rendszer (SRUUK), és nem értesítették az embereket a közelgő viharról. Trut azzal védekezett, hogy narancssárga jelzés volt érvényben, és úgy jártak el, ahogy ilyen esetben az előírások megkövetelik. A SRUUK veszélyjelzéseket küld az emberek mobiltelefonjára természeti katasztrófa esetén. A rendszert májusban vezették be, kifejlesztése 8,3 millió euróba (1,4 milliárd forint) került.

Az Időkép illetve a Zagreb.info is megosztott egy-egy videót az ítéletidőről: 

 

Címkék: Horvátország, vihar