Nem fogják átengedni az ukránok az orosz gázt Európába

Nem fogják átengedni az ukránok az orosz gázt Európába

Képünk illusztráció! Magyarország és Szerbia közötti földgázvezeték mérőállomása Kiskundorozsmán (Fotó: Szijjártó Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem hosszabbítja meg az ukrán Naftohaz az érvényben lévő gázszerződést, amely alapján az orosz gáz az Európai Unióba érkezik – erről beszélt az állami gázvállalat vezérigazgatója, Olekszij Csernyiszov a Deutsche Welle Business Newsnak. De elmondása szerint az EU a következő hónapokban még felvetheti a kérdést. A szerződés egyébként 2024 végén jár le. Csernyiszkov közlése szerin a szerződést így is azon országok miatt tartották fenn, amelyeknek nincs tengerpartjuk.

A vállalat vezetője arra kérte az EU-t, gyorsítsa fel az orosz gázfüggőség megszüntetését, és a tervezettnél hamarabb, 2027-ig történjen ez meg. Szerinte nem lehet Oroszországot azzal támogatni, hogy háború idején orosz gázt vásárol valaki. Több ország vesz még gázt Oroszországtól, és azzal Csernyiszov is tisztában van, hogy ezt nem lehet egyik pillanatról a másikra megszüntetni. Mint mondta, megértik, hogy az alternatív gázellátás kapacitása és lehetőségei, különösen az LNG-terminálok révén, korlátozottak. Csernyiszov emellett úgy látja, hogy Ukrajna a jövőben az unió energetikai csomópontjává válhat. Erre jó esélyei is vannak, tekintve, hogy a föld alatti gáztárolói a legnagyobbak a kontinensen.

Magyarország két éve kötött hosszú távú gázszerződést a Gazprommal, ennek keretében évi 4,5 milliárd köbméter gázt szállítanak. Ebből 3,5 milliárd köbméter déli irányból, a Török Áramlat-vezetéken át jön, a maradék pedig az Ukrajnán áthaladó Testvériség-vezetéken. Az ukrán kormány egyébként már augusztusban felvetette, hogy 2024 után már nem engedné át az orosz gázt az Európai Unió irányába, és nem hosszabbítja meg a lejáró orosz-ukrán gáztranzitszerződést.

Közben Szijjártó Péter külügyminiszter Fehéroroszországba utazott, ahol a szokásos, békét és tűzszünetet sürgető panelek mellett arról beszélt: Magyarország folytatja a pragmatikus együttműködést Oroszországgal annak érdekében, hogy az ország energiaellátása biztosított legyen. Szijjártó szerint az energiaellátás az elmúlt másfél évben sajnálatos módon ideológiai viták áldozatává vált. „Az, hogy honnan vásárolunk energiát, annak semmi köze a politikához” – fogalmazott. A miniszter a minszki eurázsiai biztonsági konferencián vesz részt, ahol egyébként Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is ott lesz.