Nem halasztják el a földrengés miatt a török választást

Nem halasztják el a földrengés miatt a török választást

Recep Tayyip Erdogan török államfő (Fotó: MTI/EPA/Török elnöki sajtóiroda/Murat Kula)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Május 14-én tartják az idei törökországi elnök- és parlamenti választást – jelentette be pénteken Recep Tayyip Erdogan az MTI közlése szerint. Az eseményt tehát nem halasztják el a tragikus török földrengések miatt. Az elnök kifejtette, aláírta az erre vonatkozó dokumentumot, a döntés pedig szombaton megjelenik a hivatalos közlönyben is.

Az elnök megjegyezte, a választási időszak a február 6-ai katasztrófa okozta sebek begyógyítására, továbbá a gazdasági és társadalmi károk jóvátételére összpontosít majd. A termelés és a foglalkoztatás növeléséhez szerinte elengedhetetlen, hogy az ország maga mögött tudja a választásokat. Az elnök egyúttal megtiltotta a választási kampányban a zene használatát.

Hat párt fogott össze a jelenlegi vezető leváltására, valamint a 2018-ban bevezetett végrehajtó elnöki rendszer előtti parlamentáris berendezkedés visszaállítására. Az ellenzéki pártszövetség március 6-án a legfőbb ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) elnökét, Kemal Kilicdaroglut nevezte meg elnökjelöltként.

Február 6-án tizenegy dél- és délkelet-törökországi tartományt rázott meg erős földrengés, csak Törökországban több mint 47 ezer ember vesztette életét. A török alkotmány szerint viszont választásokat elhalasztani csak háború esetén lehetséges. Erdogan korábban is a május 14-ét javasolta a választások időpontjaként.

Törökország több mint 85 milliós lakosságából nagyjából 13,5 millióan éltek a katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánított tartományok területén. A választásokat szervező hatóságokra többletfeladatot ró, hogy a természeti csapást követően legkevesebb kétmillióan az ország más részeibe települtek át, a helyben maradtak esetében pedig hiányos az infrastruktúra.