Nem Szijjártóék fizették Novák Katalin ázsiai útját

Nem Szijjártóék fizették Novák Katalin ázsiai útját

Novák Katalin (Forrás: Novák Katalin/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Nem a Külügyminisztérium fizette az utazást” – áll a tárca szűkszavú válaszában, amit a Hvg.hu kérdésére adtak, miszerint ők finanszírozták-e Novák Katalin távol-keleti útját.

A kérdés azért volt érdekes, mert a kegyelmi botrányba februárban belebukott Novák Katalin a héten előbb Dél-Koreába, majd Japánba utazott, ahol a saját új civil szervezetét reklámozta. Ráadásul Novák titkársága azt írta korábban, hogy volt köztársasági elnökként kapott meghívást a két országba, ami azt is jelentheti, hogy közpénzből finanszírozták az utazását. Erre a hatályos jogszabályok is lehetőséget nyújtanak. A hasonló utazások alatt felmerült költségeket pedig a külügyminisztérium biztosítja, ezért is tűnt kézenfekvőnek őket megkérdezni erről.

A DK mindenesetre úgy gondolja, hogy érdemes olyan törvényjavaslatot benyújtani, amely szerint „bukott államfő” nem utazgathat közpénzből. „Novák Katalin bukott köztársasági elnök az a te adófizetői forintodnak köszönhetően most dél-Koreában és Japánban utazgat, még az is lehet, hogy első osztályon repülve oda. Ő az, aki kegyelmet adott a bicskei pedofilmentegetőnek, most pedig a Fidesznek köszönhetően volt köztársasági elnökként az adófizetők forintjaiból utazgat” – jelentette ki Sebián-Petrovszki László az ezt bejelentő videóban. Ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy Novák utazását közpénzből is finanszírozták, hiszen az is lehetséges, hogy a volt államfő költségeit a fogadó országok állták.