Nemi identitással való munkahelyi zaklatás utáni depresszió miatt is jár kártérítés Japánban

Nemi identitással való munkahelyi zaklatás utáni depresszió miatt is jár kártérítés Japánban

Képünk csak illusztráció. Szivárványszínû szív egy résztvevõ pólóján az LMBTQ-közösség (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemû és queer emberek) fesztiválja, a 23. Budapest Pride felvonulásán a fõvárosi Andrássy úton 2018. július 7-én (Fotó:
MTI Fotó: Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Japán munkaügyi hatóságok megerősítették, hogy ezentúl a szexuális orientációval vagy a nemi identitással kapcsolatos munkahelyi zaklatás után fellépő depresszió miatt is jár kárpótlás – írta a Jiji Press.

Ezt a kárpótlást egy Kanagava prefektúrabeli munkahelyi standardokat vizsgáló iroda adta júniusban. Az ügy, aminek kapcsán elfogadták a kárpótlást, egy munkavállalóhoz kapcsolódik, akinél nemi identitászavart diagnosztizáltak.

Az illető 2017-ben „coming-outolt” nőként, viszont a munkahelyén a főnöke férfiként hivatkozott rá. Emellett olyan szidalmazásokkal illette, mint hogy „Nem tudok nőként tekinteni rád”, illetve „Ha szeretnéd, hogy nőként lássanak, akkor azonnal műtétet kell vállalnod, vagy valami”.

Ezek után a munkavállaló depressziós lett, később, 2018 decemberében szabadságra ment. Ezt követően 2021 szeptemberben kártérítési igénnyel fordult a munkahelyéhez.