Nógrádi György szerint a világnak kezd elege lenni Zelenszkijből

Nógrádi György szerint a világnak kezd elege lenni Zelenszkijből

Volodimir Zelenszkij videóüzenete 2022. március 18-án (Fotó: UNIAN)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár a világ vezetői február 24-e óta Vlagyimir Putyint próbálják az ukrajnai invázió befejezésére bírni, Nógrádi György „biztonságpolitikai szakértő” szerint másból, konkrétan Volodimir Zelenszkijből van elegük. Erről beszélt az ún. szakértő az Ultrahang Youtube-csatornán, a beszélgetést az Index szemlézte.

Abból, hogy Zelenszkij mindenkit elítél, a világnak kezd elege lenni – fogalmazott Nógrádi, bár az ukrán elnök természetesen nem „ítélt el” mindenkit. Viszont valóban keményebben fogalmazott Magyarországról, illetve azokról az államokról, amelyek kisebb lelkesedéssel támogatják az Oroszország elleni védekezést, például fegyverszállítással.

Nógrádi is erősítette azt a mostanában egyre inkább terjesztett narratívát, miszerint Oroszországgal szemben a másik oldalon az Egyesült Államok állna. Főleg jobboldalon terjed ez az utóbbi hetekben, Nógrádi pedig úgy fogalmazott: Ukrajna, ha akarna, sem adhatna fel területeket, mert ezt az Egyesült Államok nem engedi. Szerinte viszont Ukrajna „feladná a háborút”, ha az Egyesült Államok erre kérné.

Hogy ez esetben mit jelent a háború feladása, jó kérdés, minthogy Ukrajna csak védekezik. Az persze tény, hogy a tengerentúlról az ukránokat segítik, például információkkal az oroszok mozgásáról, ahogy anyagi támogatással is. De hogy bármiféle döntést az ukrán műveletekről az amerikaiak hoznának meg, azt semmi nem támasztja alá.