Novák Katalin a magyar emberek tiszteletét és háláját tolmácsolta az Irakban szolgáló magyar katonáknak

Novák Katalin a magyar emberek tiszteletét és háláját tolmácsolta az Irakban szolgáló magyar katonáknak

Novák Katalin köztársasági elnök a Hungary Helps Program támogatásával létrejött Meltho Világosság Nemzetközi Iskola átadásán Irak kurdisztáni régiójának központjában, Erbílben 2022. december 10-én. (MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mi, magyarok békepártiak vagyunk, nem akarunk háborút, békét szeretnénk otthonainkban, országunkban, határainkon – hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök szombaton az iraki Erbíl katonai táborában, ahol magyar katonákkal találkozott.

Novák Katalint a Camp Singara táborban Hraska Gábor alezredes, kontingensparancsnok fogadta. A távirati iroda tudósítása szerint az államfő – tolmácsolva a magyar emberek tiszteletét és háláját – kiemelte: sötét felhők gyülekeznek felettünk, immár 10 hónapja tart Ukrajnában a háború. Felhívta a figyelmet az eszkaláció veszélyére, valamint arra, hogy a béke biztosításához és megőrzéséhez szükségünk van a magyar honvédekre.

Szükségünk van a szolgálatukra, olyan haderőre van szükség, amely képes megvédeni a magyarokat és Magyarországot – hangsúlyozta Novák Katalin. Hozzátette: olyan honvédekre van szükség, akik tapasztalatot szereznek, akiknek nemcsak elméleti, hanem gyakorlati tudása is van, és akinek a tapasztalatát, képzettségét saját hazánk védelme érdekében is tudjuk hasznosítani.

Novák Katalin szólt arról is, hogy közös ellenségünk a nemzetközi terrorizmus, „és önök a nemzetközi terrorizmus ellen harcolnak itt, a Kurdisztáni Régióban is”. A magyar emberek büszkék önökre, ott vannak, ahol szükség van önökre – hangsúlyozta Novák Katalin.

A katonákat köszöntötte Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, aki 2014-ben már járt Bagdadban és Erbílben is.

(MTI)