Novembertől Kanadából és Mexikóból be lehet lépni az Egyesült Államokba magáncéllal is

Novembertől Kanadából és Mexikóból be lehet lépni az Egyesült Államokba magáncéllal is

Határfal Mexikó és az Egyesült Államok határán, San Diego és Tijuana között. (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egyesült Államok november elején feloldja a Kanadával és Mexikóval szemben fennálló szárazföldi beutazási korlátozásokat azon külföldi állampolgárok számára, akik a koronavírus elleni védettséghez szükséges összes oltással rendelkeznek - jelentette be szerdai közleményében Alejandro Mayorkas amerikai belbiztonsági miniszter.

Mayorkas közleménye szerint a jövő hónaptól az amerikai kormányzat megszünteti a 2020 márciusától fennálló korlátozásokat és "engedélyezi a Mexikóból és Kanadából érkező, Covid-19 elleni védőoltással rendelkező utazóknak, hogy nem hivatalos céllal is belépjenek az Egyesült Államokba". Az intézkedés vonatkozik a baráti, illetve családlátogatásra érkezőkre és a turistákra is, akik a szárazföldön, vagy komppal érkeznek Amerikába - írta a tárcavezető.

Amerikai tisztségviselők közlése szerint az új szabályok hasonlóak a nemzetközi légiközlekedéssel az Egyesült Államokba érkezőkre vonatkozó - a múlt hónapban bejelentett - tervezett követelményekhez, de nem azonosak velük. Joe Biden elnök kormányzata szeptemberben jelentette be, hogy - többek között az Európai Unió és az Egyesült Királyság állampolgárai - várhatóan novembertől beléphetnek az Egyesült Államok területére, amennyiben a repülőgépre történő felszállás előtt igazolni tudják, hogy megkapták a védettséghez szükséges oltásaikat.

Az amerikai határállamok törvényhozói üdvözölték a lépést, ugyanis szerintük a 19 hónapja életben lévő korlátozások negatív hatással voltak a gazdaságra és megakadályozták, hogy barátok és családok személyesen találkozzanak egymással. "A járvány kezdete óta a határokon átívelő közösségeink tagjai megtapasztalták a szárazföldi határ lezárása okozta fájdalmakat és gazdasági nehézségeket. Ez a fájdalom hamarosan véget ér"- fogalmazott Chuck Schumer, a szenátusi demokraták vezetője, New York állam szenátora.

A szárazföldi és a légi közlekedésre vonatkozó korlátozások feloldásáról szóló intézkedéseket "hamarosan" bejelentjük - áll a washingtoni belbiztonsági minisztérium közleményében. A tárca  tájékoztatása szerint a közigazgatás "következetes és szigorú protokollt dolgoz ki minden, az Egyesült Államokba utazó külföldi állampolgár számára - akár légi úton, akár szárazföldön, akár komppal érkezik az országba".

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) a múlt pénteken bejelentette: az amerikai szabályozó hatóságok, illetve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által engedélyezett Covid-19 elleni vakcinákkal beoltottak léphetnek majd be az Egyesült Államok területére. Szakértők szerint egyelőre megválaszolatlan kérdés az, hogy beengedik-e azokat a turistákat, akik a koronavírus elleni két különböző oltást kaptak.

 (MTI)