Oklahomában betiltották az abortuszt

Oklahomában betiltották az abortuszt

Az oklahomai Capitolium (a törvényhozás épülete) Fotó: Wikipédia

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az oklahomai törvényhozás gyakorlatilag minden esetben megtiltotta a terhességmegszakítást, a fogantatás pillanatától kezdve. A törvény már csak a kormányzó aláírására vár, és akkor a legszigorúbb abortusztörvény lesz az Egyesült Államokban.

A törvény lehetőséget teremt a magánszemélyeknek, hogy gyakorlatilag minden szervezetet, intézményt és magánszemélyt bepereljenek, aki bármilyen módon is közreműködik az abortuszban. A kormányzó jóváhagyása sem kétséges, hiszen Kevin Stitt is republikánus, és korábban már megfogadta, hogy Oklahomát Amerika legabortuszellenesebb államává teszi.

Az oklahomai törvényt 73-16 arányban fogadta el az oklahomai képviselőház, és a tavalyi texasi törvényt veszi alapul (bár még szigorúbb annál, mert Texasban az embrió hathetes koráig engedték az abortuszt). De a texasi republikánusok nagy találmánya volt az, hogy az abortusz de facto tilalmát nem a rendfenntartó szervek hatáskörébe utalták, hanem magánszemélyeknek tették lehetővé, hogy pereket indítsanak a terhességmegszakítás minden szereplője ellen. Így kicselezhetők a várható bírósági ellenlépések.

Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága és az állami bíróságok is úgy nyilatkoztak, hogy a magánvádas megoldás miatt akkor sem tudják blokkolni a törvényt, ha az ellentétes az 1973-as bírósági döntéssel, amely alkotmányos jogként határozta meg az abortuszt.

Címkék: abortusztörvény