Ókori egyiptomi szobrot koboztak el Memphisben

Ókori egyiptomi szobrot koboztak el Memphisben

A memphisi kikötő

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több ezer éves egyiptomi szertartási szobrot foglalt le az amerikai vámhatóság Memphis kikötőjében. A kikötői hatóságok még augusztus 17-én fedezték fel a műtárgyat egy Európából érkezett szállítmányban - közölték szombaton illetékesek. Azután foglalták le a tárgyat, hogy annak értékéről a feladó egymásnak ellentmondó adatokat közölt.  

A vámhatóság a Memphis-i Egyetem egyiptológiai intézetével együttműködve állapította meg, hogy a tárgy valószínűleg az időszámítás előtti 1069 és 653 közötti időszakból, Egyiptom úgynevezett harmadik átmeneti korszakából származik. A fejet formáló tárgy vélhetően egy temetési kehely fedele volt, amelyben a múmiák belső szerveit tárolták. A szobor valószínűleg Amszet istent ábrázolja, aki az egyiptomi mitológia szerint Hórusz isten egyik fia, a máj védelmezője.

A műtárgy a kulturális tulajdonok védelméről szóló 1983-as amerikai szövetségi törvény (Convention on Cultural Property Implementation Act) hatálya alá tartozik, amely korlátozza bizonyos régészeti és néprajzi anyagok bevitelét az Egyesült Államokba. A lefoglalt leletet átadták az amerikai belbiztonsági szerveknek további vizsgálatra.

(MTI)