Olajszállító hajó ütközött gázszállítóval Gibraltárnál

Olajszállító hajó ütközött gázszállítóval Gibraltárnál

Forrás: a gibraltári kormány Twitter-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már félig elsüllyedt egy 178 méter hosszú olajszállító tartályhajó Gibraltár partjainál, miután összeütközött egy cseppfolyósított földgázt (LNG) szállító hajóval – jelentette a brit tengerentúli terület kormánya kedden.

A 183 tonnányi nehéz fűtőolajat, 250 tonnányi dízelt és további 27 tonnányi kenőolajat szállító hajó a Spanyolországtól délre fekvő Gibraltár partjától 200 méterre szenvedett balesetet. Orra 17 méter mélyen már elérte a tengerfeneket, búvárok pedig egy tízszer négyméteres nagyságú lyukat fedeztek fel a hajó oldalán.

A 24 fős legénység a kormány nyilatkozata szerint egyelőre a fedélzeten marad, mivel nincsenek életveszélyben, a part közelsége miatt bármikor ki tudják őket menteni.

A süllyedésnek indult hajó Gibraltárról a hollandiai Vlissingenbe tartott, amikor összeütközött a 289 méter hosszú, földgázt szállító Adam LNG tankerral, amely csupán alig észrevehetően sérült meg.

A hatóságok elővigyázatosságból, az olaj terjedését gátló,  200 méter hosszú bójasort telepítettek, hogy az esetleges kiszivárgó üzemanyagot össze tudják gyűjteni a víz felszínéről.

(MTI)

Címkék: olaj, földgáz, Gibraltár