Oltásellenes politikusokat és celebeket hívtak az intenzív osztályokra

Oltásellenes politikusokat és celebeket hívtak az intenzív osztályokra

Az új koronavírus elleni oltják az embereket a Gosztyinnij Dvor nevű moszkvai rendezvényépületben (Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Oroszország 11 kórházának orvosai felajánlották ismert oltásellenző politikusoknak, közéleti személyiségeknek és celebeknek, hogy személyesen keressék fel az intenzív osztályokat, ahol új koronavírusos betegeket ápolnak.

Az orvosok nyílt levelét szerdán ismertette a TASZSZ hírügynökség. – Mi most mind kissé elfoglaltak vagyunk, és önök biztosan kitalálják, hogy mivel. Ugyanakkor, mérlegelve, hogy hányan olvassák és hallgatják önöket, és hányan hallgatnak önökre, találunk időt rá, hogy átvezessük önöket kórházaink vörös zónáján, intenzív és patológiai osztályán – írták a szerzők, köztük kórház- és osztályvezető főorvosok. Egyúttal kifejezték meggyőződésüket, hogy a látogatást követően a címzettek megváltoztatják álláspontjukat, és „kevesebb ember fog meghalni”.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pozitív lépésnek minősítette az orvosok levelét, és kifejezte reményét, hogy a címzettek közül legalább egynek megváltozik a véleménye. Úgy vélekedett, hogy oltásellenesek vannak ugyan Oroszországban, de nem túl sokan.

Az orosz operatív törzs szerdai adatai szerint egyébként az új koronavírusos fertőzés következtében egy nap alatt 1240-en vesztették életüket, ezzel az áldozatok száma immár 267 818-ra nőtt Oroszországban. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma 32 626-tal 9 millió 4 ezer fölé emelkedett. Az országban jelenleg 1 040 198 aktív esetet tartanak nyilván.

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes az államfő részvételével megtartott online kormányülésen bejelentette, hogy az orosz egészségügyi minisztérium Szputnyik M néven bejegyezett egy vakcinát, amelyet 12–17 év közötti fiataloknak fognak beadni legalább az egyik szülő, 15 éves kor felett pedig az érintett beleegyezésével. Az oltóanyag koncentrációja egy adagban egyötöde a Szputnyik V-jének, és decemberben kerül majd polgári forgalomba.

Vlagyimir Putyin a tanácskozáson fontosnak nevezte, hogy fejlesszenek ki a Covid–19 elleni vakcinát a kétévesnél nagyobb gyerekek számára is.

(MTI)