Omikronnak nevezte el a WHO az új koronavírus-variánst, és aggódik

Omikronnak nevezte el a WHO az új koronavírus-variánst, és aggódik

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrég véget ért ülésén úgy határozott, hogy a Dél-Afrikában felfedezett új, eddig csak B.1.1.529 néven emlegetett SARS-CoV-2 vírus variánst omikronnak nevezi el, a konvencióknak megfelelően a görög ábécé tizenötödik betűjéről.

Az ülésen a WHO illetékesei azt is kinyilvánították, hogy a variáns aggodalomra ad okot, mivel számos (az eredeti vuhani törzshöz képest több mint 50) mutációt tartalmaz. Ezek közül 32 a fertőzés szempontjából fontos tüskefehérje génjét érinti.

Emiatt felmerül a lehetőség, hogy a variáns fertőzőképesebb és jobban elkerüli a korábbi betegség, illetve a vakcinák adta védelmet, mint az eddigi változatok, ugyanakkor erre még nincs bizonyíték.

A BioNTech illetékesei korábban bejelentették, hogy azonnal megkezdték a vírus vizsgálatát, és két héten belül meglesznek a válaszok arra, hogy a Pfizer-oltás hatékony-e vele szemben.

A variánst eddig Dél-Afrikában, Botswanában, Belgiumban, Hongkongban és Irzaelben azonosították. A világ országai sorra állítják le az Afrika déli részéről induló repülőjáratokat, így próbálják megakadályozni (lassítani) a variáns elterjedését. Dél-Afrikában pillanatok alatt átvette az uralmat a deltától, tehát feltételezhetően nagyon jól képes terjedni.

(via HVG)