Orbán is aláírta: Ukrajna NATO-tagsága visszafordíthatatlan

Orbán is aláírta: Ukrajna NATO-tagsága visszafordíthatatlan

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (j) beszél Joe Biden amerikai elnök (k) és Keir Starmer brit miniszterelnök mellett a NATO washingtoni csúcstalálkozójának ülésén 2024. július 10-én. (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mind a 32 NATO-tagállam vezetője, így Magyarországról Orbán Viktor is aláírt egy nyilatkozatot az ukrán NATO-tagság visszafordíthatatlanságáról. A washingtoni NATO-csúcson született nyilatkozat az eddigi leghatározottabb Ukrajna NATO-tagságának kérdésében. – A csatlakozási feltételek teljesülése esetén Ukrajna számíthat a csatlakozásra – áll a dokumentumban, majd hozzáteszik, hogy erről a szövetségesek között teljes egyetértésnek kell lennie. A tagságra konkrét ütemterv továbbra sincs. Az Orbán Viktor által is aláírt nyilatkozatban szintén szerepel, hogy továbbra is Oroszország jelenti a legfőbb biztonsági kockázatot a szövetségre nézve. Az épp „békemisszión” lévő magyar kormányfő washingtoni útja előtt Kijevben, Moszkvában és Pekingben is tárgyalt, és Orbánnak az orosz elnök világossá tette, hogy szerinte Ukrajna nem lehet a NATO tagja.

A közös nyilatkozatban egyébként az is szerepel, hogy a NATO nem keres konfliktust Oroszországgal, nem jelent rá veszélyt, valamint tartalmazza a kommunikációs csatornák nyitva tartásának fontosságát a kockázat csökkentése és eszkaláció megelőzése érdekében. A NATO washingtoni csúcstalálkozója csütörtökön folytatódik, a tagországok állam- és kormányfőihez csatlakoznak az Európai Unió képviselői, valamint az indiai- és csendes-óceáni térség több vezetője, illetve összeül a NATO-Ukrajna Tanács is, amelyen részt vesz Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Orbán Viktor a NATO-csúcs után Floridában találkozik Donald Trump volt amerikai elnökkel, idézte a Bloomberget a 444.hu. A hírügynökség szerint Orbán floridai útja felerősíti azokat az aggodalmakat, hogy ő közvetít Trump és Putyin között. A republikánus elnökjelölt többször hangoztatta, hogy megválasztása esetén véget vetne a háborúnak, és kiszabadítaná az Oroszországban raboskodó amerikai állampolgárokat. Az Orbán-látogatás részleteit ismerő, névtelenséget kérő forrás szerint Trump nem kérte meg a magyar miniszterelnököt arra, hogy segítsen bármilyen orosz-ukrán békeegyezmény tető alá hozásában. A látogatást informális találkozónak nevezte. A csütörtöki találkozó hírét sem Trump, sem Orbán környezetéből nem kommentálták.