Orbán Viktor: Hálásak vagyunk Kínának és személyesen Hszi Csin-ping elnök úrnak

Orbán Viktor: Hálásak vagyunk Kínának és személyesen Hszi Csin-ping elnök úrnak

Orbán Viktor 2020. december 7-én (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Egyre fontosabbá válik a kínai-magyar együttműködés – hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök abban a videóüzenetben, amellyel a Kantonban rendezett Kínai Import-Export Vásár megnyitó ünnepségének résztvevőit köszöntette csütörtökön a Miniszterelnöki Sajtóiroda közlése szerint.

Az 1957-ben alapított rendezvény Kína legrégebbi, legnagyobb és leglátogatottabb vására, egyben az ázsiai-csendes-óceáni térség egyik legforgalmasabb nemzetközi külkereskedelmi kiállítása, amelyet minden tavasszal és ősszel megrendeznek. Házigazdája a kínai kereskedelemi minisztérium és Kuangtung tartomány kormányzata, a főszervező a kínai külkereskedelmi központ (CFTC).

A magyar kormányfő Li Ko-csiang kínai miniszterelnökhöz, valamint a többi magas rangú külföldi politikushoz intézett angol nyelvű beszédében hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány immár majdnem két éve sújtja a világ országai közötti kereskedelmet. Fogalmazása szerint a Covid-19 okozta válság azt is megmutatta, milyen nagyfokú az egyes államok kölcsönös függősége, és mennyire érdekeltek vagyunk egymás sikeres válságkezelésében, mind egészségügyi, mind gazdasági értelemben.

A miniszterelnök kiemelte, hogy a tavalyi események világossá tették mindenki számára: rendkívüli változások zajlanak a világgazdaságban. Mint mondta, az ázsiai országok és vállalatok egyre fontosabb szerepet játszanak a globális gazdaság alakításában, a tőkeintenzív ázsiai vállalatok egyre nagyobb részesedést szereznek a világpiacon. – A gazdasági hatalom újraelosztása a szemünk előtt zajlik – szögezte le. Emlékeztetett arra, hogy az Európai Unióban komoly viták zajlanak arról, hogyan kellene átalakítani az új világgazdasági rendet a világjárványt követően. Úgy vélte, a nyugati féltekén nagyon erős a csábítás, hogy újra a nagy világhatalmak versengésén alapuló világgazdasági rendet vezessenek be.

A miniszterelnök azt mondta: ezt már láttuk korábban, ő maga is élete felét ilyen világban töltötte, akkoriban a Nyugat a Szovjetunióval állt szemben.
Nagyon sokan vannak az Európai Unióban, akik nem akarnak olyan világban élni, amelyet a nagyhatalmak közötti feszültség határoz meg, amelyet instabilitás, egymás politikai és gazdasági rendszereinek bírálata jellemez. – Olyan világban szeretnénk élni, amely a kereskedelmen, biztonságon, kölcsönös tiszteleten és egymás szuverenitásának feltétlen elismerésén alapszik. Közép-Európa, ahol mi, magyarok is élünk, mindig veszített, amikor a világpolitikát és a világgazdaságot konfrontáció jellemezte – emelte ki a miniszterelnök. Hozzátette: „Ennek megfelelően olyan világban szeretnénk élni, amelyet béke, harmónia, együttműködés, kereskedelem és kölcsönös befektetések jellemeznek”. – Magyarország számára fontos, hogy részt vegyen Kína gazdasági fejlődésében, és szintén fontos, hogy Kína is jelen legyen kereskedelmi partnerként és befektetőként Magyarországon és Közép-Európában. Kína alapvető fontosságú stratégiai partnere hazánknak, és Magyarország elkötelezett a kétoldalú kapcsolatok bővítésében minden lehetséges módon – mondta.

Kína az egyik legfontosabb partner

– Hálásak vagyunk Kínának és személyesen Hszi Csin-ping elnök úrnak, amiért Kína nagyon korán bevonta Magyarországot védőoltási együttműködési programjába. A Kínából vásárolt vakcinák nélkül Magyarország nem lett volna képes végrehajtani az Európai Unió leggyorsabb oltási kampányát –hangsúlyozta a kormányfő. Aláhúzta azt is, hogy a kínai-magyar együttműködés egyre fontosabbá válik, tekintettel arra, hogy várhatóan a kínai lesz az egyik legkorábban magához térő, fellendülő gazdaság a világon.

– A magyar-kínai gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok már 2020-ban is gyorsan fejlődtek. Tavaly Európán kívül Kína volt Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnere, és a hazánkba érkező külföldi befektetések nagyságát tekintve is Kína áll az első helyen – hangsúlyozta. Közölte, egyre több olyan nemzetközileg is jól ismert kínai vállalat, mint a Huawei, a Bank of China, a Lenovo, a Semcorp, a Wanhua és a BYD Magyarországot választja európai központjának megalapításához, ami azt is mutatja, hogy a kínai partnerek nagyra értékelik a kedvező magyarországi befektetési környezetet és körülményeket.

Zárszavában Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy Magyarország örömmel tekint a magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok további fejlesztése elé. Meggyőződésének adott hangot, hogy az olyan kereskedelmi fórumok, mint a kantoni vásár „kereskedelmi hidakat” alkotnak Magyarország és Kína között, és azok révén sok új üzleti partner érkezhet Magyarországra.

(MTI)