Orbán Viktor ott lesz Gorbacsov szombati búcsúztatásán

Orbán Viktor ott lesz Gorbacsov szombati búcsúztatásán

Mihail Gorbacsov, az egykori Szovjetunió utolsó elnöke a Gorbacsov Alapítvány által megjelentetett életrajzi könyvének a bemutatóján Moszkvában 2016. február 29-én. (MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor miniszterelnök szombat reggel Moszkvába utazott, hogy lerója kegyeletét Mihail Gorbacsov volt szovjet államfő ravatalánál – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A magyar delegáció tagja Deutsch Tamás fideszes politikus, Schmidt Mária történész, Orbán Balázs politikai igazgató és Kónya Imre ügyvéd, politikus is.

Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó elnöke augusztus 30-án, hosszú és súlyos betegség után, 91 éves korában hunyt el. A volt államfőt és pártfőtitkárt a moszkvai Novogyevicsi temetőben helyezik végső nyugalomra, előtte a nyilvános szertartás a moszkvai Szakszervezetek Házának oszlopcsarnokában lesz.

Az már korábban kiderült, hogy Vlagyimir Putyin nem lesz ott a szombati búcsúztató ünnepségen és temetésen, a munkarendje nem teszi lehetővé. Az orosz elnök ezért már csütörtökön elbúcsúzott Mihail Gorbacsovtól a moszkvai Központi Klinikai Kórházban, és virágot helyezett el koporsójánál. Néhány percig a koporsó mellett állt, aztán Gorbacsov portréjához fordult és meghajolt. Ezután az államfő a koporsóra tette a kezét, keresztet vetett és ismét meghajolt.