Orbánt és Ficót is kifütyülték Prágában

Orbánt és Ficót is kifütyülték Prágában

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar, Petr Fiala cseh, Donald Tusk lengyel és Robert Fico szlovák (j-b) miniszterelnök a visegrádi négyek kormányfőinek csúcstalálkozóján Prágában 2024. február 27-én. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kifütyüléssel és skandálással várta néhány tucat tüntető a visegrádi négyek két oroszbarátnak tartott miniszterelnökét, Orbán Viktort és Robert Ficót a prágai Liechtenstein-palota előtt – derül ki a Telex videós tudósításából. Mint ismert, kedden találkoznak a visegrádi országok miniszterelnökei a prágai Liechtenstein-palotában. 

A felvételen jól hallatszik, hogy amint Orbán Viktor kiszáll a kisbuszból, harsány füttykoncert fogadja. Ennek ellenére a magyar miniszterelnök újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy derűs hangulatra számít az ülésen. Azt is hozzátette: feszültségek mindig vannak, de ezt derűvel kell orvosolni. Robert Fico szlovák miniszterelnök is hasonló fogadtatást kapott, a demonstrálók egyébként Orbánt és Ficót ócsárló transzparenseket is hoztak. A szlovák és magyar miniszterelnököt az egyik tábla felirata szerint Putyin táskahordozóinak tekintik, míg Ficót hazaküldték, ami a tüntetők szerint Moszkvát jelenti. Egy másik plakáton Orbánt k*rvának nevezték, Ficótól pedig azt szerették volna megtudni, „mit csinál Putyin seggében”.

Több mint egy év után tartanak csúcstalálkozót a V4-ek (Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország) miniszterelnökei, de éles törésvonalak alakultak ki az államok között főként az orosz–ukrán háború megítélésében és az Ukrajnának nyújtott támogatások kérdésében. „Nem állítom, hogy számomra a legnagyobb öröm találkozni azokkal a kollégákkal, akikkel számos kulcsfontosságú kérdésben tulajdonképpen nem értek egyet. A magyar és a szlovák kormányfőre gondolok. Mindezek ellenére párbeszédet kell folytatnunk, valakinek ezt is meg kell tennie” – ezt még hétfőn mondta a házigazda, Petr Fiala cseh miniszterelnök.