Oroszország az ukrajnai háborúba való közvetlen beavatkozással vádolja az Egyesült Államokat

Oroszország az ukrajnai háborúba való közvetlen beavatkozással vádolja az Egyesült Államokat

Amerikai Himars rakétákat indítanak az ukrajnai háborúban (Fotó: Defence of Ukraine/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orosz vezetés szerint az amerikaiak a hosszú távú fegyverek célzásához szükséges hírszerzési információkkal látják el az ukrán erőket, és ezzel valósítják meg az ő értelmezésük szerint a háborúba való közvetlen beavatkozást.

Az oroszok arra hivatkoznak, hogy Vagyim Szkibitszkij, az ukrán katonai hírszerzés helyettes vezetője úgy nyilatkozott, hogy az amerikaiaktól kapott nagy hatótávolságú Himars rakétavetők célra állításához kiváló műholdas információkat és valós idejű adatokat használnak.

Szkibitszkij egy interjúban azt mondta, hogy a csapások előtt az amerikai és az ukrán hírszerzők konzultálnak, és az amerikaiaknak gyakorlatilag vétójoguk van a célpontok kiválasztásakor. Ugyanakkor azt is állította, hogy az ukrán erők nem kapnak a célzáshoz szükséges információkat az amerikaiaktól.

Az orosz védelmi minisztérium szerint ez az interjú bizonyítja Amerika közvetlen beavatkozását, annak ellenére, hogy korábban azt állították, hogy csak a fegyverszállításra korlátozzák a részvételüket, mert nem akarnak közvetlen konfrontációba keveredni Oroszországgal.

A orosz védelmi minisztérium Amerikát teszi felelőssé az összes rakétatámadásért, amit állításuk szerint Kijev indít a sűrűn lakott dombaszi területek ellen. Ez megint az orosz propaganda párhuzamos valóságának iskolapéldája, hiszen igazából az orosz agresszorok lövik már lassan fél éve a civilek által lakott ukrán városnegyedeket.

 

Címkék: ukrajnai háború