Oroszországban törzskönyveztek egy koronavírus-gyógyszert

Oroszországban törzskönyveztek egy koronavírus-gyógyszert

(Fotó: Haley Lawrence/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Oroszországban a jövő héttől hozzájuthatnak az első jóváhagyott, Covid-19 kezelésére használható gyógyszerhez a betegek - írja a Reutersre hivatkozva a Privátbankár.

Az Avifavir néven törzskönyvezett gyógyszert június 11-től adhatják az orosz kórházakban a koronavírusos betegeknek a Reuters cikke szerint. A gyógyszerből havonta 60 ezer beteg ellátására elegendő mennyiség készül Oroszországban.

Az Avifavir gyógyszer hatóanyaga a favipiravir, amelyet eredetileg influenzatünetek enyhítésére fejlesztettek ki, és generikus hatóanyagként bárki előállíthatja. Ázsiában már sikeresen alkalmazták koronavírussal fertőzött betegeken is, bár hatékonyságát hagyományos klinikai vizsgálatokkal még nem igazolták, ezért egyelőre sem Európában, sem Amerikában nincs törzskönyvezve. Magyarországon is folynak kísérletek a hatóanyaggal, őszre válhat lehetővé a hazai engedélyezés és a gyártás megkezdése.

Oroszországban az új gyógyszertől azt remélik, hogy jelentősen enyhíti a nyomást az egészségügyi ellátórendszeren, kevesebb beteg kerül majd kritikus állapotba. Emellett az Avifavir lehet a kulcsa a gazdasági élet teljes talpra állásának is. A védőoltás kifejlesztésére azonban továbbra is várni kell.