Oscar tovább sújtotta Kubát

Oscar tovább sújtotta Kubát

(Forrás: Fotó: ADALBERTO ROQUE/AFP

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az előzetes információk szerint hat ember életét vesztette San Antonio del Sur településen, a keleti Guantánamo tartományban – mondta Miguel Diaz-Canel kubai elnök hétfő este az állami televízióban közvetített beszédében. San Antonio del Sur településen kívül az ugyanebben a tartományban, a sziget keleti részén fekvő Imias települést is súlyosan érintette a rossz időjárás. Olyan mértékű áradások voltak, amilyeneket még soha nem mértek ezen a két területen – tette hozzá az elnök.

„A Forradalmi Fegyveres Erők és a belügyminisztérium veszi át a mentési műveleteket Guantánamo ezen településein, ahol még mindig vannak megközelíthetetlen területek” – közölte az államfő.

Az Oscar hurrikán, amely vasárnap este óránkénti 130 kilométeres széllel érte el a szárazföldet, majd trópusi viharrá gyengült, hétfő este eltávolodott Kubától. 

Az ország energiaellátási helyzetével kapcsolatban a kubai elnök hétfő este azt mondta, hogy a szolgáltatás több mint 36 százaléka (helyreállt), és jelenleg stabilan működik az országban.

Mint ismeretes, csütörtökön, az áramszünet előestéjén a kubai elnök bejelentette, hogy a szigetország energiavészhelyzetben van, mivel a Washington által 1962 óta elrendelt embargó szigorítása miatt nehézségekbe ütközik az erőművek működtetéséhez szükséges üzemanyag beszerzése.

Pénteken leállt a legnagyobb és leghatékonyabb áramtermelő közmű, emiatt összeomlott az áramszolgáltatás a tízmillió lakosú országban, amire még nem volt példa. Ez alól csak néhány olyan hely volt kivétel, ahol generátort tudtak működtetni. Az áramszolgáltatás már korábban is akadozott, helyenként akár 12 órán át is szünetelt.

Címkék: Oscar, Kuba, áram