Összecsaptak az iráni rendőrök a tiltakozó diákokkal

Összecsaptak az iráni rendőrök a tiltakozó diákokkal

Az iráni Amir Kabir Egyetemen tüntetnek a diákok (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem csitulnak az iráni tüntetések, amelyek azért törtek ki, mert néhány héttel ezelőtt az iráni erkölcsrendőrség minden jel szerint meggyilkolt egy diáklányt, csak azért, mert nem az előírásoknak megfelelően viselte a fejkendőjét (hidzsábját). Legutóbb egy egyetemi kampuszon tartott tüntetést rohamoztak meg a karhatalom erői, több tucat embert letartóztattak, akiknek hollétéről semmit sem tudni. Eddig legkevesebb 277 embert öltek meg a kormánykatonák a tüntetések kezdete óta.

Szerte az országban tiltakoznak az egyetemi hallgatók számos felsőoktatási intézmény kampuszán. A jelek szerint a rezsim most elégelte meg a diáktüntetéseket, mert számos egyetemen támadást indított a rohamrendőrség a hallgatók ellen, és több tucat embert letartóztattak. A diákok az utóbbi hetekben folyamatosan tiltakoztak, de most különösen nagy tömeg gyűlt össze, hiszen negyven nappal ezelőtt gyilkolták meg Mahsa Aminit a fejkendője miatt, és az iráni hagyományok szerint a gyászidőszak negyven napig tart, aminek vége nagy szimbolikus jelentőséggel bír a gyászolók számára.

Az Iráni Diákszövetség eddig több mint negyven letartóztatást dokumentált az országban. Vannak olyan letartóztatott hallgatók is, akiket noha a tüntetések hetekkel ezelőtti kezdetén vettek őrizetbe, a családjuk a mai napig nem hallott felőlük. A human Rights Watch szerint legalább 308 egyetemi hallgatót tartóztattak le az utóbbi hetekben. Sokukra civil ruhás rendőrök törtek rá a kollégiumban éjszaka, és onnan hurcolták el őket.