Kína ezentúl titkolja a fiatalok munkanélküliségi adatait

Kína ezentúl titkolja a fiatalok munkanélküliségi adatait

Élet a pekingi felhőkarcolók tövében (Fotó: Reuters/Thomas Peter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kína leállította a 16 és 24 év közötti fiatalok munkanélküliségére vonatkozó adatok közzétételét – írja a BBC. Ezt megelőzően, júniusban a városi fiatalok körében a munkanélküliek aránya már rekordmagas, 21,3 százalékos volt.

Mint a brit portál megjegyzi, szakértők szerint az eddigi számok arról tanúskodtak, hogy a világ második legnagyobb gazdasága lassul. A teljes keresőképes lakosságra vetített hivatalos munkanélküliségi ráta jelenleg 5,3 százalékos, ami szintén növekedést takar. Szakértők szerint a kínai fiatalok munkanélküliségi rátájának titkolása miatt még nehezebb lesz az ázsiai ország adatainak értelmezése, ráadásul sokan feltételezik, hogy a frissebb számok annyira lesújtóak lehetnek, hogy a pekingi vezetés jobbnak látja azokat nem megmutatni. 

Kína a covid-járvány lecsengése óta számos gazdasági kihívással küzd, többek között az ingatlanszektor likviditási válságával, az export erőteljes visszaesésével, a külföldi befektetések lanyhulásával és a fogyasztás tartós gyengeségével. A statisztikai hivatal szóvivője ugyanakkor azt állította, azért döntöttek a felfüggesztés mellett, mert újra kell gondolni a fiatalkori munkanélküliség számításának módszerét, ezt az adatot egyébként 2018 óta tették közzé. Arra is utalt, hogy a tanulók arányának emelkedése is befolyásolhatta a munkaerőpiaci adatokat, de a kínai statisztikák eddig sem számolták a tanulókat a munkanélküliek közé.