Péntektől nem kell teszt az Angliába utazóknak

Péntektől nem kell teszt az Angliába utazóknak

Boris Johnson brit miniszterelnök (Fotó: MTI/AP/The Times pool/Jack Hill)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megszűnik a külföldről Angliába utazók indulás előtti koronavírus-tesztelési kötelezettsége, és az érkezés után sem kell elkülönítésben megvárni az újabb teszt eredményét – jelentette be szerdán Boris Johnson brit miniszterelnök.

Az új szabályozás pénteken, brit idő szerint hajnali 4 órától – közép-európai idő szerint 5 órától – lép érvénybe. Az addig érkezőkre még érvényes jelenlegi előírás alapján az utazóknak az indulás előtt legfeljebb 48 órával PCR- vagy gyorstesztet, az angliai érkezésük utáni második nap végéig PCR-szűrést kell elvégeztetniük. Az érkezés utáni PCR-teszt eredményét elkülönítésben kell megvárniuk.

A brit kormány ezt a szigorítást az omikron koronavírus-variáns behurcolásának megfékezése végett rendelte el, ez a vírusváltozat azonban már dominánssá vált Nagy-Britanniában, így Johnson szerint az utazási tesztkötelezettségek veszítettek jelentőségükből.

Grant Shapps közlekedési miniszter nem sokkal később, a Twitteren közzétett bejegyzésében ezt úgy pontosította, hogy az indulás előtti tesztkötelezettség szűnik meg pénteken, valamint az az előírás, hogy az angliai érkezés utáni újabb teszt eredményét elkülönítésben kell megvárni. Egyúttal kiemelte, hogy mindez a koronavírus ellen teljes körűen beoltott utazókra, illetve - oltási státustól függetlenül - a 18 éven aluliakra vonatkozik. 

A közlekedési miniszter bejelentette azt is, hogy a brit kormány még január vége előtt teljes körűen felülvizsgálja az utazásra vonatkozó intézkedéseket, és stabil szabályozási rendszert léptet életbe a 2022-es esztendő egészére.

(MTI)

 

Címkék: Anglia, Boris Johnson