Megszólalt Soros György fia európai terveikről

Megszólalt Soros György fia európai terveikről

Soros György magyar származású amerikai üzletember 2015. február 7-én. (Fotó: MTI/EPA/Andreas Gebert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem vonul vissza Soros György Európából – erről írt a Politicóra cikket a milliárdos üzletember fia, Alex Soros. A publicisztika szerint azok a hírek, hogy elhagyják a kontinenst, félrevezetőek, és valójában nem tesznek így, Európa továbbra is stratégiai jelentőségű marad a Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) számára.

Alex Soros kifejtette, hogy az Európai Unió ma is, minden hibája ellenére, globális világítótornya a munkájukat meghatározó értékeknek ugyanakkor nekik változtatniuk kell. Az OSF így újraszervezi a működését, változtat a prioritásain. Ennek jegyében valóban csökkenti a létszámát, de Soros állítása szerint csupán azért, hogy több pénz jusson oda, ahol nagyobb szükség van arra, a fókuszukat keletre csatornázzák. Továbbra is támogatni fogják alapítványaikat Moldovában és a nyugat-balkáni államokban, miközben ezek az országok az európai uniós csatlakozásra törekszenek. Utóbbiért – jegyzi meg Alex Soros – édesapja már a kilencvenes években síkra szállt. Folytatják erőfeszítéseiket azért is, hogy segítsenek egyenlő bánásmódot biztosítani Európa legnagyobb, 12 milliós kisebbsége, a roma népesség számára és továbbra is elkötelezettek a Közép-Európai Egyetem (CEU) mellett, amelyet Alex Soros elmondása szerint Orbán Viktor záratott be Budapesten, de édesapja és az OSF nagylelkűségének köszönhetően új életet kezdhetett Bécsben.

Alex Soros leszögezte azt is, hogy szerinte egy MAGA-stílusú (Donald Trump jelmondata: „make America great again”) republikánus amerikai győzelem rosszabb lenne az Európai Unió, mint az Egyesült Államok számára, veszélyeztetné az európai egységet, és aláásná az ukrajnai háborúra válaszul számos fronton elért változást. Egyébként mostanában Orbán Viktor is elkezdett erről beszélni, csak ő kifejezetten várja Trump esetleges győzelmét. A Tucker Carlsonnak adott interjújában a kormányfő úgy fogalmazott, szerinte Trump mentheti meg a földrészt, sőt, akár az emberiséget.