Pressman: Cinikus a magyar kormány tűzszüneti követelése

Pressman: Cinikus a magyar kormány tűzszüneti követelése

David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok új budapesti nagykövete az érkezése után tartott sajtótájékoztatón a Liszt Ferenc-repülőtéren 2022. szeptember 2-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Cinikus dolog tűzszünetet követelni, amikor nem az Önök országa az, amelynek közel 20 százalékát egy idegen megszálló hadsereg foglalta el” – idézi a Telex David Pressmant. Az amerikai nagykövet a magyar-ukrán kapcsolatokról szóló panelbeszélgetésen arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok szeretné, ha a lehető leghamarabb véget érne az orosz-ukrán háború. A békéről szólva kijelentette, „amikor azt halljuk, hogy politikusok a béke nevében hirdetik a megbékélés álcáját, akkor legyen nagyon világos: itt ma egy ember teremthet békét. Ha Putyin véget vet a harcnak, a háború véget ér. Ha Ukrajna vet véget a harcnak, az Ukrajna végét jelenti”.

Pressman szerint félrevezető, ha valaki azt sugallja, a tűzszünet megszületését követően Vlagyimir Putyin orosz elnök tárgyalóasztalhoz ülne, és kivonná csapatait Ukrajnából. A nagykövet arról is beszélt, hogy Ukrajna, ahogy sok más demokrácia, sok problémával küszködik, de keresi ezekre a gondokra a megoldásokat. Azt is hozzátette, sok magas rangú magyar politikustól hallott az ukrajnai magyarokkal kapcsolatos bánásmóddal kapcsolatos aggodalmakról. A politikus elmondta, ha a magyarok elmondják, miben tudnak segíteni, ők készek a magyar igények támogatására. Végül azt is kijelentette, hogy „Magyarország azon politikája, hogy egyedüliként próbálja akadályozni a NATO–Ukrajna Bizottság magas szintű üléseit, tarthatatlan. És ahogy azt éppen a múlt hónapban láthattuk, a továbbiakban elfogadhatatlan is”.