Prigozsin: Az orosz erők tüzet nyitottak a Wagner-egységekre

Prigozsin: Az orosz erők tüzet nyitottak a Wagner-egységekre

A Wagner magán katonai vállalat konvoja Moszkva felé halad 2023. június 24-én a orosz M4-es autópályán Lipeck térségében (Forrós: Twitter/OSINTtechnical)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner vezetője azzal vádolta az orosz hadsereget, hogy megtámadta előrenyomuló csapatait – írja a BBC. „Lőttek ránk: először tüzérségi csapást mértek, majd helikopterekről soroztak” – közölte egy Telegram-posztban a Wagner-vezér, anélkül, hogy bizonyítékokat adott volna, vagy pontosította volna, hol történt az állítólagos támadás.

Ahogy arról lapunk folyamatosan beszámol: nagyon úgy néz ki, a korábban Putyin szoros szövetségesének számító Jevgenyij Prigozsin, és az általa irányított, jelenleg úgy 25 ezer emberrel operáló magán katonai vállalat, a Wagner-csoport az orosz katonai vezetés ellen fordult. A magánhadsereg egységei Ukrajnából visszafordulva Oroszország területére léptek, és egy puccs-szerű akcióban Moszkváig akarnak nyomulni. Putyin – Prigozsin megnevezése nélkül – szombat reggeli beszédében elítélte a Wagner akcióit, egyúttal felelősségre vonást helyezett kilátásba.

A Wagner-egységek előbb az ukrán határ menti Rosztovban, majd később a hírek szerint a Moszkvától 500 kilométerre fekvő Voronyezsben is katonai és közigazgatási épületeket vettek irányítás alá. Beszámolók szerint ezen akciók során nem ütköztek ellenállásba, nem alakult ki harci cselekmény. Prigozsin is azt állítja, egyetlen lövés nélkül átvették az irányítást Rosztovban.

A BBC egy korábbi bejegyzésben beszámolt egy Wagner-konvojról, amelyet Voronyezstől északra láttak. Közben a brit közszolgálati adók szerint egy Wagner-egységet filmeztek le Moszkvától délre, a nap folyamán korábban lezárt M4-es autópályán a lipecki régióban. A Lipecki terület kormányzója, Igor Artamonov később megerősítette, hogy a Wagner felszereléseket szállít át a térségen. 

A reggeli eseményekről készített összefoglalónkat, benne Putyin beszédével, ide kattintva tudják elolvasni, míg Prigozsin válaszreakciójáról ebben a cikkünkben írtunk!