Provokáló múzeum a Vajdaság szívében

Provokáló múzeum a Vajdaság szívében

Sok a zászló, és nem is egy a nemzet(iség) az 1918-as Hozzácsatolás Múzeumában, Újvidéken (Fotó: Majláth Ronald/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Propaganda Szerbia alternatív történelméről – így sommázza véleményét Tatjana, aki cseppet sem leplezi dühét, ami úgy látszik, fél év után sem múlik. Újvidéken, a Duna park tavacskájánál járunk, néhány száz méterre attól a múzeumtól, amely a múlt évben felavatott, az „1918-as Hozzácsatolás Múzeuma” nevet viseli. Igen, a Vajdaság elcsatolásának 100. évfordulójára felavatott múzeumról van szó, amely csak egyetlen eleme annak a rendezvénysorozatnak, amely 1918. november 25-éről, vagyis Bácska, Bánság és Baranya Szerbiához csatolásának napjáról kíván megemlékezni.

Ki ünnepli magyarként a Délvidék elcsatolását? | Magyar Hang

Tatjana már a megnyitás után nem sokkal ellátogatott a múzeumba, azonban óriási csalódást jelentett neki a tárlat. Mint mondja, ez a múzeum csak és kizárólag a Vajdaság szerb jellegének hangsúlyozásáról szól, és teljesen elfedi azt a tényt, hogy a Vajdaság mindig egy nemzetileg sokszínű terület volt.

(...)

Magunk is megnéztük, mi a baj a kiállítással. Amit találtunk: történelmi részrehajlás és torzítás, kitalált események, elfelejtett kisebbségek.

A teljes riportot keresse a Magyar Hang május 10-én megjelent 2019/19. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/19. számban? Itt megnézheti!