Putyin akár 2036-ig is elnök maradhat

Putyin akár 2036-ig is elnök maradhat

Vlagyimir Putyin Kirgizisztánban 2019. március 28-án (Fotó: Reuters/Maxim Shemetov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mint az várható volt, az Alkotmánybíróság nem talált kifogást az alaptörvény már elfogadott módosításaiban. Így abban sem, hogy törlik az elnök eddigi ciklusait, így Vlagyimir Putyin 2024 után akár két újabb ciklusban is államfőként irányíthatja az országot. Az alkotmány módosításait még az április 22-re meghirdetett véleménynyilvánító népszavazáson kell megerősíteni. Már amennyiben a koronavírus közbe nem szól. 

– Putyin megteremtette magának a választás lehetőségét – fogalmazott a Magyar Hangnak Ilja Grascsenkov, a Regionális Politikai Fejlődés Központjának igazgatója. A moszkvai politológus szerint az orosz elnök a duma döntése alapján tényleg maradhat akár 2036-ig is államfő, ám feltehetően ennél előbb el fog menni. A döntést azonban az utolsó pillanatig halogatja majd. A politológus szerint az orosz elnök a stabilitást tartotta szem előtt, és a jelenlegi globális bizonytalanság közepette ezt az orosz választók is megértik. S valóban, az oroszok több mint 50 százaléka gondolja helyesnek ezt a lépést. Persze, erre a média is rájátszik, hiszen egy ideje már azt sugallja, hogy a bizonytalanság jönne az országra Putyin távozásával.

„Putyin ezzel bővítette a manőverezés lehetőségét, és maga dönthet majd arról, hogy mi legyen 2024 után” – jegyezte meg lapunknak a politológus, hozzátéve, hogy egyáltalán nem tartja biztosnak Putyin maradását. Szerinte meg kell várni, hogy milyen lesz a bel- és külpolitikai helyzet, és az elnök ezek függvényében dönt majd a jövőjéről.

Putyin Istenre és a Szovjetunióra is hivatkozik alkotmánymódosítási javaslatában | Magyar Hang

Grascsenkov úgy látja, az elnök döntését mindenekelőtt az motiválta, hogy bebiztosítsa magát, és ne legyen még három évig „béna kacsa”. Az is igaz ugyanakkor a politológus szerint, hogy az elnök környezete a hatalom megtartásában érdekelt, és erre fogja ösztönözni Putyint. Grascsenkov úgy látja, hogy leginkább az erőszakszervezetek vezetői – lehetőség szerint a végsőkig – maguk előtt tartanák Putyint, aki ugyanakkor átadná a hatalmat, mégpedig Dmitrij Medvegyevnek.

Az elemző szerint ugyanakkor Putyin a jelenlegi globális bizonytalanságban nem tehet mást, mint marad, de Grascsenkov úgy látja, hogy ez nem nagyon tarthat tovább 2030-nál. Putyin elnökségének 20 éve alatt az ország stabilizálódott, az életszínvonal a többszörösére nőtt, az elmúlt hat évben ugyanakkor a szankciók miatt a gazdaság növekedése lelassult, lényegében stagnálásról beszélhetünk, a rubel romlása miatt pedig a jövedelmek esnek.

A múlt héten a parlament az alkotmány módosításának a keretében „lenullázta” Putyin eddigi ciklusait, így újabb két időszakra indulhat az elnöki posztért, és most ezt az Alkotmánybíróság is helyben hagyja. Még 1998-ban, Borisz Jelcin esetében nagyjából hasonló esetben ellenkezőleg döntött az Alkotmánybíróság, ám ez esetben ennek ellenére mindenki jóváhagyást várt. Az oroszok április 22-én fognak szavazni az alkotmány módosításáról.