Putyin: Az ukrán hatalomnak a házelnök kezébe kell kerülnie

Putyin: Az ukrán hatalomnak a házelnök kezébe kell kerülnie

Vlagyimir Putyin (Fotó: Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Volodimir Zelenszkij már nem legitim vezető az ukránok ellen háborút viselő orosz elnök szerint. Vlagyimir Putyin az MTI beszámolója szerint Taskentben jelentette ki újságíróknak, hogy az ukrán házelnök és a parlament maradhatott egyedül legitim, miután lejárt az elnök ötéves mandátuma, és nem tartanak új választásokat. Putyin ezzel kapcsolatban az ukrán alkotmányra hivatkozott.

Ruszlan Sztefancsuk házelnök viszont közösségi oldalán leszögezte, Zelenszkij marad az államfő a hadiállapot végéig. „Nagyon jó, hogy Oroszországban elkezdték olvasni Ukrajna alkotmányát. Azt javaslom, hogy az érdeklődő olvasók ne szelektíven tanulmányozzák alkotmányunk szövegét, és figyeljenek a 108. cikk 1. pontjára, amely kimondja: Ukrajna elnöke addig tölti be jogkörét, amíg Ukrajna újonnan megválasztott elnöke hivatalba nem lép. A demokratikus társadalmakban ezt folytonosságnak nevezik” – közölte Sztefancsuk, hozzátéve, hogy ezt a folytonosságot nem úgy alkalmazzák, mint Oroszországban, ahol Putyin „életre szóló” államfő, hanem „normális, demokratikus értelemben”. Elmondása szerint összhangban van Ukrajna alkotmányával és törvényeivel, hogy Zelenszkij marad az államfő a hadiállapot végéig.

Az ukrán házelnök szerint az ilyen orosz narratívák kiszámíthatók és értelmetlenek. „Ezért nagyon jó lenne, ha Ukrajna alkotmánya mellett Oroszország elkezdené olvasni a saját alkotmányát. Nem a demokratikus rendszer néhány alapelvéről, vagy az emberi és polgári jogokról beszélek, amelyek Oroszország számára illuzórikusak, hanem legalább arra a részre gondolok, amely kimondja, hogy az Oroszországi Föderáció intézkedéseket tesz a nemzetközi béke és biztonság fenntartása és megerősítése, az államok és népek békés egymás mellett élésének biztosítása érdekében. Azért, hogy ne kelljen sokáig lapozniuk, elárulom, hogy ez az orosz alkotmány 79.1. cikkében található” – fogalmazott.

Közben zajlik tovább a háború: Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes kedden arról beszélt egy tévéműsorban, hogy mostanáig körülbelül húszezer embert evakuáltak az Oroszországgal határos Harkiv és Szumi ukrán megyék orosz támadásoktól veszélyeztetett területeiről.

A politikus az MTI beszámolója szerint elmondta, hogy eddig a harkivi régió három járásában, Szumi megyében pedig öt járásban rendelték el a lakosok kötelező kimenekítését.

A miniszter megjegyezte, hogy a két kelet-ukrajnai megye lakói szívesebben költöznek át régiójukon belül biztonságosabb területre, mintsem más ukrajnai megyékbe. Elmondta, hogy változatlanul zajlik vonatokon is a lakosok kimenekítése a szüntelen orosz támadások alatt álló területekről, így Szumi megyén kívül a Donyeck megyei Pokrovszkból is indulnak vonatok, amelyek a nyugat-ukrajnai Voliny megyéig közlekednek.

Az Ukrinform hírügynökség jelentése szerint Verescsuk közölte, hogy a veszélyes területekről evakuáltak megújíthatják belső menekült státusukat, és ennek megfelelően jogosultak pénzbeli támogatásra az ukrán államtól.