Putyin azt állítja, készen áll a tárgyalásokra Ukrajnával és az Egyesült Államokkal

Putyin azt állítja, készen áll a tárgyalásokra Ukrajnával és az Egyesült Államokkal

Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Mihail Mecel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Oroszország kész tárgyalni az ukrajnai háborúban érintett valamennyi féllel – jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök, miközben azzal vádolta Kijevet és nyugati szövetségeseit, hogy „elutasítják” a tárgyalásokat.

Egy a Rosszija 1 állami televíziónak adott interjúban – melyet a the Guardian idézett – Putyin így nyilatkozott: „Mi készek vagyunk tárgyalni minden érintett féllel az elfogadható megoldásokról, de ez rajtuk múlik, nem mi vagyunk azok, akik nem hajlandók tárgyalni, hanem ők.”

Hozzátette, hogy Oroszország helyesen cselekszik Ukrajnában, mert a Nyugat, élén az Egyesült Államokkal, megpróbálja kettészakítani Oroszországot. Majd úgy folytatta: „megvédjük nemzeti érdekeinket, polgáraink, népünk érdekeit. És nincs más választásunk, mint megvédeni polgárainkat.”

Moszkva kitartóan állítja, hogy nyitott a tárgyalásokra, de Kijev és szövetségesei azt gyanítják, hogy Putyin állításai csak arra szolgálnak, hogy időt nyerjen, miután az oroszok sorozatos vereségeket szenvedtek el a csatatéren. John Kirby, a Fehér Ház szóvivője az orosz elnök szavaira reagálva arról beszélt, hogy Putyin semmi jelét nem mutatta annak, hogy hajlandó tárgyalni a háború befejezéséről. Éppen ellenkezőleg, minden, amit a földön és a levegőben tesz, arról árulkodik, aki továbbra is erőszakkal, az ukránok szenvedése árán akarja elérni a célját.