Moszkva szállít élelmet, ha feloldják a szankciókat

Moszkva szállít élelmet, ha feloldják a szankciókat

Vlagyimir Putyin orosz elnök az Államtanács ülésén a moszkvai Kremlben 2022. május 25-én (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Oroszország kész műtrágyát és élelmiszert exportálni, ha feloldják az ellene bevezetett szankciókat – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a török hivatali partnerével, Recep Tayyip Erdogannal folytatott telefonbeszélgetés során.

A Kreml tájékoztatása szerint „megerősítést nyert”, hogy Oroszország kész jelentős mennyiségű műtrágyát és mezőgazdasági terméket exportálni a globális élelmiszerpiacra, ahol problémák merültek fel „a nyugati államok rövidlátó pénzügyi és gazdasági politikája miatt”, ha feloldják a vonatkozó oroszellenes szankciókat. Vlagyimir Putyin az ukrajnai helyzet megvitatása során kijelentette Erdogannak, hogy Oroszország kész Törökországgal együttműködve hozzájárulni a rakományok akadálytalan hajózásának biztosításához és az aknaveszély felszámolásához a Fekete- és az Azovi-tengeren. A Kreml szerint ez vonatkozik az ukrán kikötőkből származó gabonaexportra is.

A két államfő megvitatta Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes közelmúltbeli törökországi látogatását és megállapodott a kölcsönösen előnyös kapcsolatok erősítéséről, egyebek között az energetikában, a közlekedés és az idegenforgalom terén. Moszkva szerint szó esett még kereskedelemről, valamint „néhány regionális politikai kérdés” is szóba került.

Az ankarai elnöki hivatal által kiadott tájékoztatás szerint Erdogan kifejezte Törökország készségét egy isztambuli találkozó megszervezésére Oroszország, Ukrajna és az ENSZ részvételével, valamint egy esetleges megfigyelői mechanizmusban való részvételre is, ha erről mindkét fél elvi megállapodásra jut. A TASZSZ által ismertetett közlemény szerint a török elnök hangsúlyozta, hogy a lehető leghamarabb békét kell teremteni Oroszország és Ukrajna között, valamint intézkedéseket kell hozni a háború negatív következményeinek felszámolására és a bizalom kiépítésére.

(MTI)