Putyin felelősségre vonását sürgeti az EP Navalnij halála miatt – kivéve a Fideszt

Putyin felelősségre vonását sürgeti az EP Navalnij halála miatt – kivéve a Fideszt

Julija Navalnaja, Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus özvegye beszédet mond az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén 2024. február 28-án. (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orosz államot és személyesen Vlagyimir Putyint büntetőjogi és politikai felelősség terheli legerősebb ellenfele, Alekszej Navalnij haláláért - áll az Európai Parlament által elfogadott határozatban, amellyel kapcsolatban a fideszes képviselők vagy tartózkodtak, vagy részt sem vettek a szavazáson.


Az Európai Parlament határozottan elítéli Alekszej Navalnij meggyilkolását, és teljes mértékben támogatja Julia Navalnaja eltökélt szándékát, hogy folytassa férje munkáját. A képviselők hangsúlyozzák: „Navalnij haláláért a teljes büntetőjogi és politikai felelősség az orosz államot, és különösen annak elnökét, Vlagyimir Putyint terheli, akit felelősségre kell vonni”. A képviselők arra figyelmeztetnek, hogy Navalnij meggyilkolása újabb jele az Oroszországban egyre fokozódó és rendszerszintű elnyomásnak, és követelik, hogy független és átlátható nemzetközi vizsgálatot folytassanak Navalnij meggyilkolásával kapcsolatban az igazság feltárása, a felelősségre vonás és az igazságszolgáltatás biztosítása érdekében.

Az állásfoglalás szerint Oroszország politikai rendszerét egy tekintélyelvű, féktelen korrupcióval rendelkező rezsim irányítja, amely a demokrácia látszatát keltő, manipulált választásokat használ, és minden hatalmat Vlagyimir Putyin kezében összpontosít. Hangsúlyozva, hogy az orosz népet nem lehet összetéveszteni a „Kreml háborúskodó, autokratikus és kleptokrata rezsimjével”, a képviselők szolidaritásukat fejezik ki mindazokkal Oroszországban és azon túl, akik a brutális elnyomás és a súlyos személyes következmények ellenére továbbra is bátran kimondják az igazságot. Arra is felszólítanak a képviselők, hogy az EU és tagállamai továbbra is mutassanak töretlen szolidaritást és támogassák aktívan a független orosz civil társadalmat és a demokratikus ellenzéket. Sürgetik továbbá a tagállamokat, hogy fokozzák erőfeszítéseiket annak érdekében, hogy megvalósítható lehetőségeket találjanak a bebörtönzéstől és elnyomástól szenvedők, különösen a beteg vagy megkínzott politikai foglyok kiszabadítására, beleértve a fogolycserék
lehetőségét is.

Az állásfoglalást 506 igen szavazattal, 9 ellenében és 32 tartózkodással fogadták el. A nyilvánosan elérhető szavazólapok tanúsága szerint a tizenkét fideszes képviselő közül hat vett részt a szavazásokon. Közülük négyen (Deli Andor, Gál Kinga, Hidvéghi Balázs és Tóth Edina) tartózkodtak, míg ketten (Győri Enikő és Gyürk András) ugyan a teremben voltak, de nem nyomtak gombot. Szerdán, amikor Alekszej Navalnij özvegye, Julia Navalnaja mondott beszédet az Európai Parlament plenáris ülésén, valamennyi fideszes képviselő távol maradt, elkerülve így azt, hogy megtapsolják Navalnaját - mint ahogy tettek a többiek, felállva, perceken keresztül.

Címkék: Fidesz, EP, Navalnij