Putyin indul a 2024-es elnökválasztáson

Putyin indul a 2024-es elnökválasztáson

Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: AFP via Europress/Mikhail Klimentyev)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bejelentette Vlagyimir Putyin hivatalban lévő orosz államfő pénteken, hogy elindul a 2024-es elnökválasztáson. 

Erről először annak a beszélgetésnek a részvevői számoltak be a sajtónak, amelyet az államfő folytatott a Kremlben pénteken a haza hőseinek napja alkalmából rendezett ünnepség résztvevőivel, később pedig erről videofelvételt is közöltek. Putyin indulási szándékára Artyom Zsoga, az Ukrajnától elcsatolt „Donyecki Népköztársaság” parlamentjének elnöke kérdezett rá, amire az elnök, miután elismerte, hogy erről „különböző időpontokban különböző gondolatai voltak”, pozitív választ adott. – Most van egy olyan időszak, amikor döntést kell hozni. Indulni fogok az orosz elnöki posztért – mondta az MTI beszámolója szerint.

Vlagyimir Putyin jelenlegi államfői mandátuma 2024. május 7-én jár le. Az orosz szövetségi parlement felsőháza a következő elnökválasztást március 17-re tűzte ki. A 2020-ban elfogadott alkotmánymódosítás értelmében a hivatalban lévő államfő a korábbi ciklusok figyelembevétele nélkül indulhat újra a legmagasabb tisztségért. Vagyis ezúttal nem érvényesül az az alkotmányos korlátozás, amely megtiltja, hogy egy elnököt két egymást követő ciklusnál hosszabb időre válasszanak meg. A Központi Választási Bizottság a korábbi, egyéb szintű voksolások tapasztalataira hivatkozva úgy döntött, hogy az elnökválasztás jövőre először háromnapos esemény lesz.

Putyin a legnagyobb esélyese a választásoknak, annak ellenére, hogy az országot kemény nyugati szankciók sújtják az ukrajnai invázió miatt. Ha megválasztják, a most 71 éves elnök 2030-ig, 77 éves koráig igazgathatja Oroszországot.