Putyin rakétacsapással fenyegette meg a brit miniszterelnököt a háború előtt

Putyin rakétacsapással fenyegette meg a brit miniszterelnököt a háború előtt

Boris Johnson búcsút in 2022. július 6-án (Fotó: /John Sibley)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vlagyimir Putyin orosz elnök rakétacsapással fenyegette meg Borsi Johnson brit miniszterelnököt egy telefonbeszélgetés során az ukrajnai orosz inváziót megelőzően. Erről a volt brit miniszterelnök beszélt a BCC-nek a Putyin a Nyugat ellen című dokumentumfilm számára nyilatkozva. Az orosz elnök ekkor azt mondta neki, hogy ez „csak egy percbe telne”.

A megjegyzés azután hangzott el, hogy 2022 februárjában egy „nagyon hosszú” telefonbeszélgetés során arra figyelmeztette Putyint, hogy a háború „teljes katasztrófához” vezetne. Azt is mondta neki, hogy Ukrajna lerohanása nyugati szankciókhoz és több NATO-katona megjelenéséhez vezetne Oroszország határainál. Azzal is megpróbálta megakadályozni az orosz katonai akciót, hogy közölte, hogy Ukrajna „belátható időn belül” nem fog csatlakozni a NATO-hoz. „Egyszer csak megfenyegetett, és azt mondta: »Borisz, nem akarlak bántani, de egy rakétával csak egy perc alatt megtenném«, vagy valami ilyesmi” – idézte fel Boris Johnson a beszélgetésüket. Azt nem lehet tudni, hogy a fenyegetés valódi volt-e, Putyin nagyon bizalmasan viselkedett a teljes beszélgetés alatt – tette hozzá.

Kilenc nappal később, február 11-én Ben Wallace brit védelmi miniszter Moszkvába repült, hogy találkozzon orosz kollégájával, Szergej Sojguval. Azzal a biztosítékkal távozott, hogy Oroszország nem fogja lerohanni Ukrajnát, de a dokumentumfilmben arról beszélt, hogy szerinte mindkét fél tudta, hogy ez hazugság. Valerij Geraszimov tábornok, Oroszország vezérkari főnöke azt mondta neki, hogy „soha többé nem fognak megalázni minket”.