Putyin karácsonykor a háborút támogató orosz egyházat méltatta

Putyin karácsonykor a háborút támogató orosz egyházat méltatta

Vlagyimir Putyin és Kiill pátriárka (Forrás: Twitter.)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orosz ortodox egyház és más keresztény felekezetek óriási mértékben és konstruktív módon járulnak hozzá a társadalom egységéhez, a történelmi emlékezet megőrzéséhez, a fiatalok neveléséhez és a család intézményének megerősítéséhez – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki az ortodox karácsony alkalmából üdvözletet intézett a hívőkhöz.

A Kreml honlapján megosztott üzenetében Putyin méltatta, hogy az egyházi szervezetek gondoskodnak a rászorulókról és támogatják az általa különleges katonai műveletnek nevezett, Ukrajna elleni agresszióban részt vevő katonákat. Szenteste Putyin a moszkvai Kremlben található Nagyboldogasszony-székesegyházban tartott liturgián vett részt.

Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája felhívása nyomán Putyin péntek déltől szombat éjfélig tartó fegyvernyugvást hirdetett az ortodox karácsony alkalmából, amelynek betartására Kijevet is felhívta. A tűzszünetet azonban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította.

Kirill pátriárka a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban, a karácsonyi nagyvecsernye után megtartott prédikációjában arról beszélt, hogy az Ukrajnában zajló egyházszakadások kihívást jelentenek magára az egyházra és arra, hogy méltó módon végezhesse szolgálatát. Az orosz egyházfő imádkozásra hívta követőit a keleti szláv kereszténység legfontosabb központjának tekintett kijevi barlangkolostor-együttes, a Pecserszka Lavra felső kolostorának két templomából kiszorított, korábban a patriarchátushoz tartozó Ukrán Ortodox Egyház (UPC) hívőiért és papjaiért.

A moszkvai patriarchátuson belül önigazgatással rendelkező Ukrán Ortodox Egyház (UPC MP) zsinatja májusban jelentette be, hogy olyan „kiegészítéseket és módosításokat vezetett az UPC kormányzási chartájában, amelyek teljes függetlenségét és autonómiáját tanúsítják”. Az egyház azon vezetői, akik támogatták a zsinat döntéseit, a liturgia során nem tettek többé említést Kirill pátriárkáról.

A moszkvai patriarchátustól az orosz agresszió miatti elfordulása azonban nem mentette meg az UPC-t attól, hogy az ukrán kormány megvonja tőle a szovjet időkben államosított Pecserszka Lavra bérleti jogát. A kijevi barlangkolostor Nagyboldogasszony székesegyházában az idei karácsonyelő szertartásait már az állami segédlettel egyesített, a konstantinápolyi pátriárkától 2019-ben autokefáliát kapott Ukrajna Ortodox Egyháza (PCU) tarthatta meg.

(MTI)