Putyin mellesleg megjegyezte, hogy kedden beoltatja magát

Putyin mellesleg megjegyezte, hogy kedden beoltatja magát

Vlagyimir Putyin orosz elnök megbeszélést tart Alekszandr Bortnyikov, az orosz biztonsági szolgálat, az FSZB igazgatójával a Moszkva melletti Novo-Ogarjovóban lévő elnöki rezidencián 2020. június 16-án (Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Alekszej Nyikolszkij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kedden szándékozik magát beoltatni magát a Covid-19 ellen Vlagyimir Putyin orosz elnök.

„A vakcináció önkéntes dolog. Minden ember személyes döntésének kérdése. Apropó, én holnap szándékozom ezt megtenni” – jelentette ki Putyin egy orvosszakértőkkel folytatott hétfői televíziós tanácskozáson.

Az orosz elnök egy február 10-i online fórumon még azt ígérte, hogy nyár végén vagy ősz elején fogja beoltatni magát, és az injekció beadásakor nem kíván kamerák előtt „majomkodni”. Akkor az időzítést azzal magyarázta, hogy saját, az influenza és a pneumococcus elleni injekciót is tartalmazó oltási terve van, ezért az új koronavírus elleni oltást megelőzően konzultálnia kell majd az orvosaival.

Szombaton írtunk arról, Oroszország különböző pontjain arról számoltak be az emberek a Szabad Európa összeállítása szerint, hogy vakcinahiányra hivatkozva sorra törlik az előzetesen megbeszélt oltási időpontjaikat is. A megszólalók furcsának tartották, hogy Oroszország a világban számos helyre szállít a vakcinából, de az oroszoknak nem jut belőle. Az egymilliós Szamara városában mindössze egy kórházban lehet oltáshoz jutni. Még olyan nagy városokban sincs elegendő oltóanyag, mint például Kalinyingrád, de hiányt jelentettek Moszkvából vagy Szentpétervárról is a Reuters információi szerint. Az ötmilliós Szentpétervárra pénteken szállítottak mindössze 13 500 dózis vakcinát, miután február óta nem kaptak semmit.

Közben a külföldi szállítás is akadozik, a Magyarországnak szánt vakcinák is késnek, keddig 1,6 millió adag kellene érkezzen a szerződés szerint, de a fele sem lesz itt határidőre, és legalább 500 ezer adag szállításáról még csak hír sincs, hogy mikor történhet.