Rendeletben tiltotta be az áremelést Lukasenka

Rendeletben tiltotta be az áremelést Lukasenka

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök részt vesz országa biztonsági tanácsának ülésén Minszkben 2021. november 12-én (Fotó: MTI/AP/BelTA/Nikolay Petrov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Mindenféle áremelés tilos október 6-tól. Tilos!” – jelentette ki Aljakszandr Lukasenka, Fehéroroszország elnöke, akit a BelTa fehérorosz hírügynökség alapján az MTI idézett. A rendelet azonnali hatállyal életbe lép, hogy senki se emelhessen gyorsan árat – tette hozzá a 68 éves elnök.

Lukasenka azért tartotta fontosnak, hogy betiltsa az áremelést, „mert az árak egy ponton túlzottan megugrottak”, majd tovább nőttek, mostanra pedig „az árak túlzottan magasak”, „átütötték a plafont”. „Az árakat sehol sem szabad emelni. Nincs erre szükség.”

Lukasenka egyben utasította az ügyészséget és az állami ellenőrzőbizottságot, hogy felügyeljék rendelete végrehajtását, és kemény kézzel lépjenek fel a szabálysértőkkel szemben. „Azonnali letartóztatás és büntetőeljárás” – hangoztatta az esetleges következményeket.

Mindemellett nem zárta ki, hogy egyes ágazatokban szükségesek lehetnek áremelések a jövőben, ehhez azonban a kartellellenes és kereskedelmi ügyekben illetékes minisztérium, illetve a helyi önkormányzat engedélyét kell kérni.

Az országos statisztikai hivatal szerint Fehéroroszországban a tavalyi év azonos hónapjához képest augusztusban 17,9 százalékos volt az infláció, és főleg az élelmiszerárak emelkedtek jelentősen. Fehérorosz gazdasági szakértők szerint a drágulás üteme az év végéig 19 százalékos is lehet.