Rómában tárgyalnak majd az illegális bevándorlás elleni küzdelemről

Rómában tárgyalnak majd az illegális bevándorlás elleni küzdelemről

Illegális bevándorlók érkeznek a Kanári-szigetekhez tartozó Fuerteventura szigetén fekvő Gran Tarajal kikötőjébe 2023. május 23-án (Fotó: MTI/EPA-EFE/Carlos de Saa)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Földközi-tenger medencéjében fekvő országok vezetőinek részvételével nemzetközi konferenciát hívott össze július 24-re Rómába az olasz miniszterelnök, aki ezt a Tunézia és az Európai Unió között létrejött szándéknyilatkozat vasárnapi aláírását követően jelentette be. Giorgia Meloni hangsúlyozta, hogy a konferencia új utakat és új partnerségi kapcsolatokat nyithat a migráció megfékezése érdekében. A résztvevők között lesz Kaisz Szaíd tunéziai államfő, valamint számos más, a migráció által közvetlenül érintett mediterrán ország vezetője.

Meloni részt vett annak a stratégiai partnerségi szándéknyilatkozatnak az aláírásán, amelyre a tunéziai fővárosban Kaisz Szaíd és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke között került sor. A megállapodáscsomag egyebek között az embercsempészek elleni küzdelemről szól – közölte a tunéziai államfő hivatala és a találkozón szintén jelen lévő Mark Rutte holland kormányfő. A tájékoztatás szerint a mostani megállapodással az EU egy 900 millió eurós (332 milliárd forint) pénzügyi segélycsomagot is indíthat a gazdasági nehézségekkel küszködő Tunézia számára. A dokumentum az illegális bevándorlás kérdésén túl gazdasági fejlesztéssel és megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos kérdésekre is kitér.

A Tunézia és az Európai Unió közötti szándéknyilatkozat aláírásának előkészítésében Róma közvetítő szerepet vállalt: Giorgia Meloni júniustól háromszor tárgyalt személyesen az észak-afrikai országban. – A szándéknyilatkozattal jelentős célt sikerült elérni nagy diplomáciai munkának köszönhetően, mérföldkőnek számít az EU és Tunéziai közötti igazi partneri kapcsolat kiépítésében – hangoztatta Giorgia Meloni, aki modellértékűnek nevezte a megállapodást a többi észak-afrikai ország számára is.

(MTI)